Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Може ли субсидии да решат проблема със заплатите на здравните специалисти?

Системата на здравеопазването се нуждае от цялостна структурна реформа, а не само от икономически стимули, каза Григор Димитров, член на НС на НЗОК

Може ли субсидии да решат проблема със заплатите на здравните специалисти?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Проблемът със заплащането на труда на здравни специалисти е генерален, има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена. Toзи проблем не може да се реши с отпускане на дадена субсидия. Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в коментар на провеждащия се днес национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане и условия на труд.

"Не мисля, че сме в ситуация на масови колективни оставки. Това са по-скоро частни случаи. Генерален проблем има с лекарските грижи, пациентите също страдат от това. Toзи проблем не може да се реши с отпускане на дадена субсидия. КНСБ участва в управлението на Здравната каса и той е част от проблема, а не от решението", каза Кацаров. Той коментира, че трябва да се направи преостойностяване на цените на НЗОК.

"Трябва да се регламентира каква е здравната грижа, която се полага. Освен това да се премахнат тези административни предпоставки, които не позволяват по-високи заплати в сферата. Голяма част от медицинската помощ може да се оказва само в болници, затова и се създадоха толкова много болници. Ако протестите ескалират, не изключвам да се стигне и до оставки", каза още Кацаров.

"Неслучайно протестът е днес. Ние полагаме достоен труд, искаме спешна промяна в законодателството, която да позволи по-добри условия на работа. Ако нашата професия изчезне, се нарушава националната сигурност", сподели медицинска сестра пред репортер на Bulgaria ON AIR. "Отпускаха се средства, които някак потънаха. Донякъде се чувстваме излъгани", коментира друга протестираща медицинска сестра. 

„Разграничаваме се от днешния протест. Тези хора не защитават нашите права. Ние потърсихме тяхното съдействие в началото, но от КНСБ ни казаха, че протестът ни не е сериозен, тъй като е организиран в социалните мрежи. Не съм сигурна дали заплатите не са уговорени вече с правителството и това е просто някаква бутафория. На още места в страната ще има колективни оставки, някои отделения ще останат без медицински персонал", каза пред Bulgaria ON AIR и Мая Илиева, която е лидер на протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването.

Системата на здравеопазването у нас се нуждае от цялостна структурна реформа. Не е достатъчно въвеждането само на икономически стимули, без да се измени структурата, без да се въведат регулативни механизми за управлението на публичния ресурс от Здравната каса, заяви Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Проблемите с медицинските сестри са изключително тежки и непрекъснато се задълбочават", посочи Григор Димитров. "Когато бях зам.-министър на здравеопазването през 1994 г., техният брой бе 85 000. Сега не са повече от 26 000-27 000, т.е. намалели са почти тройно. В учебните заведения не може да се организира нормално процесът на работа. Голяма част от медицинските сестри заради ниското възнаграждение са принудени да работят в няколко болници, което, от една страна, понижава качеството на обслужването и самия лечебен процес, от друга страна", подчерта той.

"Изцяло трябва да променим моделът на националната здравна система. От години се говори, че трябва да се преразгледа броят и разположението на здравните каси".

Гостът отбеляза и че общинските болници са в изключително тежко състояние. "Те нямат достатъчен обем от работа, но имат силни социални функции. Без тях около 2 млн. души няма да имат достъп до реално здравеопазване. Те могат да се преструктурират. Държавата, от друга страна, трябва да има социални буфери", допълни той.

Относно предложения нов здравноосигурителен модел гостът уточни, че проблемът е, че при сегашния недостатъчен ресурс искаме да направим няколко икономически субекта, които също имат своя издръжка, и тя ще бъде за сметка на общия ресурс, който имаме. "Убеден съм, че ако приемем модел с надграждаща система и допълнителни фондове, които да гарантират, че няма да има плащане под масата, тогава можем да достигнем до моделите в развитите европейски страни", каза Григор Димитров.

„Не е поет ангажимент от страна на управляващите за изпълнение на исканията на Българска асоциация на специалистите по здравни грижи, които са ясни повече от 10 г. Проблемът, който поражда протестите, е свързан със здравноосигурителния модел, с устройството на нашата здравна система“, заяви Милка Василева по Bloomberg TV Bulgaria.

"Смятаме, че стартовата заплата, за да привлечем млади хора, трябва да бъде в размер на три минимални заплати за страната. Осъзнаваме, че това към този момент обаче не е възможно. Затова приехме тя да е в размер поне 900 лв., както е записано в колективния трудов договор".

"Искаме в цената на клиничната пътека да има цена на труд. Целим този процент от стойността на клиничната пътека, който е за труд, да бъде разпределен процентно спрямо сестри, лекари, санитари. Парите се разпределят субективно", подчерта още Милка Василева.

Целите разговори може да видите на Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR.

Вижте и кратките видеа.

гледано: 993   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

гледано: 864   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава