IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Няма да загубим пари по Плана

Спекулация е, че сме наказани заради позицията ни за Македония, твърди вицепремиерът

22:19 | 10.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вицепремиерът Атанас Пеканов. <em>Снимка: МС</em></p>

Вицепремиерът Атанас Пеканов. Снимка: МС

Води се преговорен процес, който по никакъв начин не излиза от рамките на очакваното. На седмата седмица е получена обратна връзка, която в огромната си част е техническа и ще бъде разрешена. Това мнение защити вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в „Панорама“ по БНТ, уточнявайки за пореден път, че страната ни няма да загуби пари.

„В другата част (този преговорен процес, б. ред.) представлява позицията на ЕК по някои от най-наболелите теми - енергетика и върховенство на закона. В сферата енергетика не напълно съвпада с нашата позиция, ние отстояваме нашата позиция. Парите по Плана не са застрашени по никакъв начин не губим от това, а трябва да намерим решението", заяви Пеканов.

По думите му има страни, които са преговаряли с ЕК в продължение на месеци.

„Ние правим всичко възможно да отговорим на амбициите на ЕС, но и да защитим нашата позиция, която се базира на широк обществен консенсус. Имаме червени линии и това е правилно - това е нормалният начин на водене на тези преговори“. 

Пеканов е убеден, че по отношение на единия от двата сериозни проблема – липсата на контрол над главния прокурор Иван Гешев, е постигнат сериозен напредък. „Това, което се иска от нас и всяка година се пише в докладите за върховенство на закона, е да се въведе механизъм за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор. Ние сме въвели такъв механизъм. Нашият подход, който беше предложен от министър Стоилов и после продължен от министър Демерджиев, е да има такава фигура", каза вицепремиерът.

ЕК е предложила тази фигура да бъде т. нар. "съдия следовател", но българската страна не може да въведе такава позиция, защото това налага конституционни промени. Тази функция ще се заема от прокурор или следовател и остава да се изясни как той ще бъде избиран.

В сферата енергетика пък според него има три червени линии:

„Крайната дата за прекратяване на употребата на въглища - България е поставила 2038 г., това е и постигнатата договорка с представителите на синдикатите; Втората червена линия е какво ще направим до 2026 г. и какви мощности ще се затворят. Направили сме отстъпленията, които смятаме, че са достатъчни, за да отговорим на изискванията, но повече не можем да дадем, защото това ще застраши както енергийната сигурност на страната, така и препитанието на тези хора", коментира Пеканов.

Третата червена линия по думите му е реформата на Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може да поеме в последните си работни дни. 

Вицепремиерът е категоричен, че информациите, че страната ни е наказвана заради позицията ѝ по линия на Македония, са спекулации. 

Пеканов смята да се завърне към академичната общност, след като напусне министерския си пост. Заяви, че не е получавал покана за участие в новия кабинет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Вие няма да загубите.Ние най-вероятно да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Като му гледам червените линии, тоя план може да си го дондурка той или новичкия който го смени още 6 години без да му го приемат. Но като го слушах този младеж, то вероятно не му и пука какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Няма да загубим... само дето ще направим компромис в маш ущърб както винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Сещам се един друг дето като не стана президент, каза че ще се завръща към академичната общност, та го освиркаха :) Ама от лузъри, дето нямат топки да си признаят провалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
207 забележки има в становището на ЕК...Ама@ сте едни м***лоумници и вие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още