IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава подкрепата за бизнеса по схемата чрез оборотен капитал

Предстои да бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки

13:07 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Продължава подкрепата по схемата чрез оборотен капитал за бизнеса, пострадал от рестриктивните противоепидемични мерки и затварянето на някои сектори.

Всички кандидати, одобрени и получили подкрепа в първа фаза на програмата, ще получат съобщение от приходната агенция с покана за продължаване на подпомагането със средства за оборотен капитал поради преустановяване на дейността си за периодите февруари или февруари и март 2021 г., като затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март баровете и нощните заведения, както и дейности от някои други бизнеси. Това обясниха от Националната агенция за приходите (НАП).

В срок от 7 работни дни те ще трябва да представят допълнителна информация с цел определяне размера на подпомагането. Когато дружествата са кандидатствали за подкрепа с оборот за месец октомври 2020 г., те ще трябва да заявят съгласие за актуализиране на размера на получената помощ, съобразно изменението на закона, според който средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на основанието за преустановяване на дейността, обясниха от НАП.

От приходната администрация поясняват, че във втората фаза от програмата не са обект на подпомагане дейностите, преустановени за периода 22.03.2021 г. – 31.03.2021 г. на основание заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването. 

Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по трета фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г. В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства отделно, уточняват от НАП.

Припомняме, че до момента Националната агенция за приходите е раздала на бизнеса 75 млн. лв. по програмата за подкрепа с оборотен капитал. Финансирането е отпуснато на 6400 фирми, които стопанисват над 15 хил. обекта в различни икономически сектори, но по-голямата част от тази сума (70%) е отишла за дружества от ресторантьорския бранш. Програмата за подкрепа чрез оборотен капитал е с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране. По нея се покриват текущи разходи, сред които и за заплати. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата не получават предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Помощ по тази схема получават микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още