IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Правителството не трябва да е срамежливо в преговорите за руския газ

Русия има място в изграждането на АЕЦ „Белене", независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор, смята президентът

19:32 | 06.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: пресслужба на президентството</em></p>

Снимка: пресслужба на президентството

 

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо и да подходи към преговори за цената на руския газ в България, заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург след срещата си с руския президент Владимир Путин, цитиран от своята пресслужба. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора. 

„Има голям спад на цената на природния газ на борсите в Западна Европа и е време българското правителство да бъде не толкова срамежливо и по-активно и да подходи към преговори за цената на руския природен газ в България“, заяви след края на срещата президентът Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава посочи, че не иззема по никакъв начин функциите на правителството, което следва да проведе тези преговори.

Има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация, коментира Румен Радев. Той припомни, че миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, посочва БТА.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и „Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ „Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции. 

България не може да поеме към момента финансовия риск за изграждането на втората атомна електроцентрала у нас и оттук-нататък е въпрос за привличане на стратегически инвеститори, които сами или в кооперация да участват за реализацията на този проект, допълни държавният глава. Според президента Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, посочи още Румен Радев, според когото отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват.

Според него втора среща с Путин в рамките на кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

България и Русия имат стратегическо партньорство в енергетиката и следва да възприемат много по-гъвкав подход и механизми по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените, призова президентът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Всичко си беше наред докато АЧЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО И ТУРСКОТ РАЗУЗНАВАНЕ не решиха да провалят петролопровода до Алекснадруполис и газапровода през България......няма как сега да имаме нов супермодерен руски АЕЦ за договорените едно време 2 млрд долара!ТЕНКЮ АМЕРИКА!!!!!!!! Конграчулейшънс корумпета с ПРЕПЪЛНЕНИ чекмеджета от ГРОБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Гусин Президент като му гледам чекмеджето на гусин примеринът НЕ Е СРАВЕЖЛИВ.....нали той дава порцийте в цялата държаа.....хич не е срамежлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Ха ха, доживях да видя как русофилите се обръщат против лтчика. Малко са ми удоволствията в живота, но да видя как някой се отрича от идола си е едно от най-великите. А когато Импът се обърне срещу Тръмп, ще мога да умра щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Тоя пък - скрий се бе - *** !!! Фонов поне се опитва да каже нещо смислено и поне успява - ти си най-обикновен неграмотен ***-кибик, дето от нищо не разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ами какво да ти кажа, чУек - уважавам по принцип Радев, ама сега ми падна яко в очите. Абе, баце - застанал си пред шефчето на най-голямата ГАЗОВА компания на света и го поучаваш на тема ПРИРОДЕН ГАЗ !!! Гъбки ли някакви си консумирал? Щото това е още по нелепо от идеята: Саша Милър да те учи тебе как се пилотира изтребителче !!! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Ами кой е бил по главите нашите дeбилченца да подписват такъв скапан договор? Руснаците - какво? - Ами доставят ни газ съобразно договора !!! И ти гледаш цените СЕГА - а на зима - дали ще си толкова отворен?И аз казах, че трябва предоговаряне за по-гъвкави условия - а не да се набиваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
б.алъци де.Аре, дигайте Майдана: кой не скача е червен, Мафия, Мафия....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Еми дигайте бунт против Тикво-Рапона да спира руската газ и да я заменя с демократична.Ич не ви спирам, даже викам: щом е така сте малъци!Руснаците пък имат приказка по тая тема:Флаг вам в руки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Ето ги борсовите цени на газа в ЕСhttps://***.powernext.com/spot-market-data13 евро/МВч са към $135 на 1000м3. В момента с този руски газ сме много вътре и дотираме с милиони и милиони северномонголската ***. С дотациите пък Путин плаща на *** за да тровят пространството ни в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Двамата най-големи карикатури пак се изказаха импето и абба- трола Божилов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още