Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Райфайзенбанк: Външното търсене отново е двигател на растеж

Повишението на този показател на най-високите си нива от предходните седем тримесечия насам, коментират от финансовата институция

Райфайзенбанк: Външното търсене отново е двигател на растеж

Снимка: Pixabay

Външното търсене отново е двигател на икономически растеж. Това е основният извод от месечния икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.  Анализаторите на финансовата институция отчитат, че според (неизгладените) данни на НСИ, през първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж достига 4,8% на годишна база, което е по-високо от предходното тримесечие, както и от очакваното. 

Още по темата

Според експертите влиянието на външното търсене върху ръста се засилва, като е най-силно от предходните седем тримесечия насам. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализират както крайното потребление, така и брутните инвестиции. „Растежът се дължи не само изцяло на вътрешното търсене, което е характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев, цитиран в прессъобщение от банаката.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП очаквано има секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остава неутрално към растежа. Според Калчев картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист