IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Цветарски: Преброяването ще изясни структурата на населението

В България проблемите идват от влошената възрастова и образователната структура, твърди председателят на НСИ

11:38 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предполага се, че населението на България е под 7 млн. души. Преброяването цели да покаже не само колко сме, но и какви сме, заяви пред БНТ председателят на НСИ Сергей Цветарски по повод насроченото за 2021 г. преброяване.

По думите му намаляването на населението не е толкова голям проблем, колкото промяната на структурите в обществото, възможностите за възпроизводство, труд и икономика. 

„Не бих се фокусирал единствено върху ромския етнос. Въпросът е да видим какво става с цялото общество. Каква е неговата раждаемост, каква е миграцията, какви са структурите по образование, квалификации и професии“, коментира той.

Той изтъкна по отношение на броя на населението, че това не е проблем в Малта, Кипър и Люксембург.

В България проблемите са породени по думите му от влошената възрастова и образователната структура. Не толкова раждаемостта, колкото миграцията е проблем, смята той.

Застаряването е европейска тенденция, каза председателят на НСИ.

Според него не е притеснителен големият брой хора над 50 г., тъй като те са работоспособни. Проблемите със социалната система възникват при голям ръст на населението над 60 г.

Цветарски посочи, че преброителите ще бъдат около два пъти по-малко спрямо последното преброяване. Похарчените пари за новото преброяване ще са 38 млн. лв. Може да излезе малко по-евтино в зависимост каква част от гражданите ще се преброят електронно. При предишното преброяване онлайн си въведоха данните 42%, а през 2021 г. се очаква това да направят 65-70%.

Ще има предварителен обход на сградите, което ще повиши качеството на данните. Ще бъде изградена електронна система, която ще служи като платформа за други изследвания на населението. Тази модернизация изисква пари и това обяснява по-високата сума сега спрямо предходното преброяване, обясни Сергей Цветарски.

Той посочи като проблем, че има хора, които не искат да отговарят при изследванията или подават невярна информация, а след това са недоволни от данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още