Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще помогне ли на туристическия сектор новата държавна инжекция?

"Хоризонт 2020" е програма с възможности, които България не използва, твърди доц. д-р Боян Жеков, заместник-декан в УниБИТ

Ще помогне ли на туристическия сектор новата държавна инжекция?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Насочването на 10 млн. лв. от отперативна програма "Иновации и конкурентспособност" в подкрепа на туризма е хубава идея, но е странно, че това ще се случи чрез тази програма. Важно е целият бизнес да претърпи трансформация.

Разговорът трябва да е по-ясен – пари срещу реформи и повече дигитализация в сектора и администрацията. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Боян Жеков, заместник-декан в УниБИТ (Университ по библиотекознание и информационни технологии) по научната дейност и международното сътрудничество

Част от парите за иновации да покрият загуби в туризма – това е лош сигнал и включва желанието за бързо преодоляване на искания "от улицата", каза още той. 

Още по темата

"В момента тече обществено обсъждане, но не чувам мнения на бъдещата Агенция по иновации относно за стратегията за висше образование. Науката липсва. Трябва да се изгради синергия между науката, бизнеса и иновациите", твърди гостът.

По отношение на приоритетите в иновациите за следващия рамков период 2021-2027 г. Жеков изтъкна, че трябва да се повишат средствата за тях.

"Държавата трябва да води диалог с бизнеса. И трябва да има равнопоставеност между бюджетните и бизнес парите за иновациите", смята той. "Важно е иновацията да има пазарна стойност и да се капитализира бързо", допълни гостът.

Според доц. д-р Боян Жеков "Хоризонт 2020" е програма с възможности, които България не използва. По думите му няма промяна в механизма, по който могат да бъдат взети тези пари.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще напълни джобовете най-вече на едрите собственици и акционери, надолу по веригата няма да има ефект никакъв. Ако държавата искаше да има ефект, можеше просто да освободи ДОД и осигуровките на служителите, които работят официално и легално в тези сектори за определен период от време.

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България