Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Слабата активност покачи безработицата през януари до 6,4%

На годишна база показателят намалява с 0,8 пр. пункта, показва статистика на Агенцията по заетостта

Слабата активност покачи безработицата през януари до 6,4%

Снимка: Pixabay

Безработицата през януари е 6,4%, като на годишна база се отчита намаление от 0,8 процентни пункта, показва статистика на Агенцията по заетостта.

Сравнението с предходния месец показва леко нарастване от 0,3 пр. пункта, обусловено от характерната за сезона по-слаба икономическа активност. Данните за декември 2018 г. отчетоха безработица от 6,1 на сто.

209 308 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през първия месец на 2019 г. Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на агенцията, посочват от там.

Новорегистрираните лица през януари са 32 756, като от тях 1861 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. 

Още по темата

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали близо 2000 лица на трудовия пазар.

През януари общо 17 681 души са постъпили на работа, като 90,3% от тях са устроени в реалната икономика.

Чрез мерките за насърчаване на заетостта сред безработните на субсидирани работни места са устроени 1696 лица: 1653 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 25 – по мерки, и 18 – по програми за обучение и заетост.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 13 859, като 73,8% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31,0%), държавното управление (13,9%),  търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (13,4%), хотелиерството и ресторантьорството (6,9%), административните и спомагателните дейности (5,6%), строителството (4,2%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Т. Дончев: България ще има достъп до 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране от плана на ЕС