IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюневи компанни отчетоха нов спад в нелегалната търговия с цигари

3,4% е контрабандата на цигари за второто тримесечие, или с 1,3 на сто по-малко на годишна база

13:13 | 23.10.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Резултатите в борбата срещу контрабандата са добри и се работи активно те да се подобряват. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, съобщава БТА.

Резултатите от проучването на тютюневите компании за празните опаковки от цигари, показва тенденциите и нивата на незаконна търговия. Според данните 3,4% е контрабандата на цигарите за второто тримесечие на 2019 г. Това е намаление от 0,4 на сто спрямо първото тримесечие на тази година и 1,3 на сто спрямо второто тримесечие на 2018 г.

Премиерът изтъкна, че извън тези резултати митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн. Освен това заради добрата работа на българските власти, контрабандистите на цигари вече се изнасят извън България. 

Борисов съобщи, че колегите му от Унгария и Словакия са изказали благодарност за работата на техните служби с българската служба за борба с организираната престъпност. Той уточни, че в тези две страни е била прекратена работата на две огромни фабрики за контрабанда с цигари, която е работела с български консумативи. "Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде", заяви Борисов. Той допълни, че това е поне 15-ата поредна фабрика за контрабандни цигари, извън пределите на България, която е била разбита с данни на българските служби до партньорските служби. 

С 10 на сто има по-голям приход от алкохола, посочи Борисов. Това е благодарение на 24-часовия мониторинг на дестилационните колони. Според него това веднага е дало отражение. Подобна система ще бъде въведена и за горивата.

Министър-председателят изтъкна, че приходите от борбата с контрабандата отиват директно в бюджета. Той припомни, че преди години контрабандата с цигари е била 34%а, докато сега е 3,4 на сто. 

"Ние имаме за цел да увеличаваме доходите", каза още Борисов. Освен това правителството постоянно инвестира в изграждането на необходимата инфраструктура в страната. По думите на Борисов парите от борбата срещу контрабандата са необходими за бюджета, за да може България да продължи ръста на икономиката и да е конкурентоспособна на Балканите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още