IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Мутафчийски: Организацията в парковете е добра

Няма да има санкции за майките, които няма да заведат децата си на имунизация - това може да се направи до три месеца, посочи доц. д-р Ангел Кунчев

08:16 | 28.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Организацията в парковете е много добра, констатира генерал- майор проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА по време на редовния си сутрешен брифинг за разпространението на коронавируса.

"Няма рискове и не виждаме причина да не се премине към други мерки в бъдеще. Зависи от струпванията по КПП-та на следващите празници", посочи той.

5312 са тестваните за коронавирус, през миналата седмица до днес те са 1128, което е успеваемост на 57%

Венцислав Мутафчийски информира, че за последните 24 часа са починали двама човека, 37 са в интензивно отделение. Общо 1377 са заболелите досега, 57 са починали, 227 с излекувани.

"Допълнително ще се консултират специализираните служби, където се правят основните ваксинации - препоръчителни и задължителни, но няма да има санкции за майките, които няма да заведат децата си. Срокът е три месеца, в който те могат да го направят", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

От Щаба заявиха, че противоепидемичните мерки ще се прецизират много внимателно в групите, които се наблюдават, за да се прецени как ще се постъпва в бъдеще. Няма информация, че няма контакт между фамилии, които се концентрират, но ако има такива данни ще се вземат мерки с тестване за коронавирус. Коментарът е по повод отменяне на извънредното положение в кварталите "Факултета" и "Филиповци".

„България е една от малките страни в света, където се тестват много повече групи“, уточни ген. Мутафчийски.

„Епидемията е в реанимациите“, заяви той по повод журналистически въпрос, че мерките са прекомерни.

„6 май, Ден на храбростта, няма да се проведе във формата с парад, защото трябва подготовка със струпване на много хора на едно място. Нямаме разногласия с Министерството на отбраната. Курсантите от висшите училища не са ги напускали“, уточни той, но ще има отбелязване на празника в самите военни организации.

Според Мутафчийски има сигнали на граждани, че не се спазват хигиенните задължителни изисквания в някои търговски вериги, но увери, че вече са взети мерки и одобри начина на организация по пазарите

Ще има общоевропейски препоръки за превоза на туристи, защото най-големият проблем е струпването на хора и трябва да се изработят механизми как да не се случва това в хотели, в местата за хранене и атракции. Имаме определени идеи и представители на бизнеса, но ранният сезон е пропуснат. Надявам се на късен летен туризъм с автомобили“, прогнозира председателят на Щаба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Колко от медиците са излекувани и между тях има ли починали.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още