IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За летния сезон: Ваучери за почивка и безплатни чадъри и шезлонги?

Туроператорите трябва да предлагат задължително три варианта на компенсации, каза министърът на туризма

10:40 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Туроператорите задължително трябва да предлагат три варианта на компенсации за отменени почивки. "Трябва да се разберете с договор с туроператора - дали ще пренасрочите или ще вземете ваучер, а връщането на парите ще е след 13 май на този етап", каза по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

По същия начин действат и авиокомпаниите - дават ваучер, презаписват или обещават да върнат парите, като приключи това положение.

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.

Тя припомни, че заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше създадена схема за ваучери със срок 24 месеца. Според директивата на ЕК никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае. Така на практика туристите, чиито резервации не са се осъществили, имат три опции – възможност за ваучер, пренасочване на пътуването или възстановяване на сумата, каза още министърът. Ангелкова апелира, за приемене на варианта ваучер за отложените екскурзии, като посочи, че туроператорът поема ангажимент да реализира отложеното пътуване, гарантирайки ликвидност. Така ще е сигурно, че потребителят е защитен.

Туризмът в момента на практика не работи, буквално туризмът е спрял и не е ясно колко дълго ще продължи кризата в сектора заради коронавируса. По данни на министерството в момента в цялата страна в регистрираните места за настаняване нощуват 1025 човека, което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време

Голяма част от полетите са спрени, а единствените неотменени резервации засега са за юли и август. Нови записвания няма. 

От думитей стана ясно още, че усилията тази година ще са насочени към вътрешния пазар.

„Към момента ни е трудно да прогнозираме дали ще има изобщо летен сезон. Обсъждаме с колегите различни варианти – кризисна рекламна, стратегия и краткосрочни мерки, насочени към запазване на летния сезон. Да се фокусираме върху вътрешния пазар на първо място и към съседите“.

Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната, каза Ангелкова.

Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Ще има реклама и в съседни държави, откъдето туристите могат да пристигат с автомобилен транспорт.

Ангелкова съобщи, че са спрени всички проверки на хотели и ресторанти, за да не бъдат тормозени допълнително в условията на криза. Не текат и сроковете за категоризация и прекатегоризация.

Преди кризата очакванията за летния сезон са били за ръст до 10% спрямо 2019 г. А въпреки прекъснатия зимен сезон, за периода декември – януари е отчетен ръст от 11,9% спрямо същия период на миналата година, посочи още министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още