Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК: Ръстът на БВП за тази година е твърде оптимистичен

Вдигането на максималния осигурителен доход е изненада за работодателите, твърди Станислав Попдончев

гледано: 1444   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Заложеният в Бюджет 2022 ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 4,8% е твърде оптимистичен, разчита се твърде много на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камера (БСК).

Той добави още, че управляващите са заложили сериозни капиталови разходи, които са доста завишени спрямо предходни години, а България традиционно не изпълнява плана си за реализирането на капиталовите разходи. 

Още по темата

"Прогнозата на Министерството на финансите е най-близо до тази на ЕК (4,1%). Доста се различаваме. Ръстът се обосновава с повече държавни инвестиции, като до голяма степен се залага на Националния план за възстановяване и устойчивост, от който се очаква поне 2,5 процентни пункта от тези 4,8%. Това е немалък риск, тъй като ние изпуснахме възможността за авансово плащане. Това означава, че първо трябва да се одобри, след което да се изготвят проекти, по които ние да извършим плащания, след което да очакваме възстановяване. Друг е въпросът до каква степен имаме готовност с проекти, които да стартират в рамките на тази година, да се инвестират средства в тях и да допринесат за осъществяването на този ръст", обясни гостът.

Той добави, че очевидно инфлацията също ще участва в този прогнозиран ръст, а частните инвестиции въобще не се виждат, даже се очаква забавяне.

Попдончев добави, че бизнесът подкрепя определени мерки, заложени в разчетите. За пример даде финансовата подкрепа за бизнеса, която е в рамките на 860 млн. лв., мярката 60/40, както и компенсациите за повишените цени на електроенергията.

Той обаче подчерта, че вдигането на максималния осигурителен доход е изненадало работодателите, защото предварителните разговори са маркирали въвеждането му след 1 юли, когато ще бъде изготвен и анализ на пенсионната система.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Китай преговаря с Русия за закупуване на петрол за стратегическите си резерви