Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Дарен Бонев: Споделената икономика е икономиката на бъдещето

Иновативна платформа свързва хората, предлагащи или търсещи услуги или вещи под наем

Дарен Бонев: Споделената икономика е икономиката на бъдещето

Алек Бонев (вляво) и Дарен Бонев (вдясно) – съоснователи на bachkam.bg. Снимка: Личен архив

„Намери това, което търсиш! Предложи това, което имаш!“ е девизът на bachkam.bg, нова платформа, стартирала наскоро. За да научим повече за иновативната платформа, разговаряме с братя Дарен Бонев и Алек Бонев, съоснователи на bachkam.bg, предприемачи, специалисти по маркетинг, разработване и продажба на продукти.

- Господин Бонев, как стигнахте до идеята за разработването на платформата bachkam.bgкоято да свързва хората, предлагащи или нуждаещи се от някакъв вид услуга, както и хората, търсещи или предлагащи различни вещи под наем?

Идеята за платформа за услуги е нещо, за което си мислим от години, като е породена от личните ни потребности. Изпадали сме в много ситуации, в които сме се нуждаели от помощ, но не сме знаели къде да я търсим или към кого да се обърнем. Решихме да съчетаем възможността за намиране на различни услуги с допълнителната опция за наем на стоки, когато се опитвахме да измислим бизнес концепция, подобна на Airbnb. И двете бяха идеални за такава платформа. Предвид нашите лични потребности през повечето време се нуждаехме от вещи и услуги, които търсехме и нямаше къде и как да намерим.

- Разкажете повече за иновативната платформа – от колко време функционира, каква е нейната мисия, какви възможности предлага, към каква аудитория е насочена? Какви цели си поставяте с платформата?

Платформата е действаща от един месец, а мисията ни е да създаваме печеливши възможности чрез стимулиране на местния предприемачески дух. Поставяме си цел да помогнем на различни възрастови групи:

Младото поколение:

Нашата платформа има за цел да помогне на младото поколение да получи повече източници на доходи, да придобие нови умения и опит, да има повече възможности за работа и да се сдобие с помощ или артикули за проекти, които разработва.

Трудово заетите лица:

Даваме възможност на трудово заетите лица да се възползват от уменията, хобитата и предметите си, както и да получат помощ за решаването на задачи, за които нямат време, или да намерят артикули за проекти, по които работят.

Хората в напреднала възраст:

Стремим се да подпомогнем на възрастните хора да установят отново връзка със заобикалящия ги свят, да получат приходи от дългогодишните им умения и притежаваните вещи, да потърсят помощ за решаването на задачи, с които не могат да се справят и да се възползват отново от уменията си.


Корпоративните клиенти:

Ние предлагаме на нашите корпоративни клиенти уникални услуги за намиране на персонал на непълно работно време или почасова работа. Например, когато магазините са пренатоварени около черния петък, те могат да наемат човек за няколко дни, който ще помага в магазина.

- Кой може да се включи в платформата, има ли определени изисквания към публикациите?

Всеки може да стане част от BACHKAM. За целта качваните обяви трябва да са истински, като ние проверяваме и контролираме автентичността им преди да се публикуват

- Опишете накратко основните стъпки за работа с платформата?

Като цяло платформата е достъпна за разглеждане без да е необходима регистрация. Но ако искате да работите с платформата, трябва да се регистрирате, като получавате свой акаунт, където става основната работа и управлението на вашите обяви.

За да публикувате оферта, избирате опция “Публикувай”, където може да качите обяви в раздел “Търся” или “Предлагам”. Разликата е в съдържанието на обявата: може да качвате обяви, с които търсите специфични услуги или стоки, както и обяви, в които предлагате вашите лични услуги и предмети. Може да рекламирате своите обяви, като добавяте описание, цена, ценови пакети, снимки и данни за контакт. Който и да потърси Вашата обява, ще може да приеме офертата, или да се свърже с Вас с цел обсъждане.

Списъкът с “Обяви” е мястото, където намирате различни качени оферти за наеми или услуги от други потребители. Раздел “Търсещи” ви показва всички обяви на потребители, които търсят специфични услуги или стоки срещу определени от тях цена и период за изпълнение. Може директно да се свържете със собственика на обява, която ви интересува.

Във всички случаи потребителите могат и да подават насрещна оферта. След като бъде приета, работата започва! След приключването на споразумението за работа или наем на вещи потребителите са помолени да потвърдят завършването, и схемата за оценяване влиза в действие.

- Какви са основните принципи и ценности, към които се придържа платформата?

Стриктно се придържаме към принципите на почтеност, честност и етично поведение, и тези принципи стават част от изживяванията на потребителя.

Искаме нашите потребители да разберат, че взаимното уважение и от двете страни е от решаващо значение за използването и подобряването на работната среда и съвместната икономика. Нашето голямо желание и ценности са залегнали надълбоко в страната и това, което искаме, е да видим положителен растеж в България.

- Смятате ли, че платформата ще подпомогне динамиката на трудовия пазар в България и че би могла да съдейства за повишаване на заетостта и доходите у нас?

Разбира се, точно това е нашата цел, ние осъзнаваме, че светът върви в посока, в която да имаш една работа просто не е достатъчно, а намирането на две работни места на пълен работен ден е относително невъзможно. Като използват BACHKAM, хората си осигуряват допълнителни доходи по всяко време, с притежаваните от тях умения или вещи.Всички ние знаем, че съвместната икономика е икономиката на бъдещето. Освен всичко това е и стил на работа, с който българската общност е свикнала, но досега не е имало платформа, която да я насърчава и подпомага.

- Имате ли наблюдения как функционират подобни платформи в чужбина?

В САЩ има такава платформа, наречена Task rabit, но тя е само за услуги. Task Rabit работи блестящо и хората я ползват, за да бъдат подпомогнати в каквото ви дойде на ум! Включително и намирането на някой, който да отиде да ви вземе храна в 3:00 сутринта, след вечеринка с приятели, или да стане модел за художници.

- Какви са плановете Ви за оптимизация на платформата и развитието й? Предвиждате ли да обогатявате още сферите, които са достъпни за обяви?

С помощта на потенциалните инвестиции, които търсим, планираме да направим изцяло нов адаптиран уебсайт, който ще се подобрява в зависимост от потребностите, които ще установяваме, в процеса на разработване на настоящата ни платформа.

Също така искаме да подобрим дизайна, за да бъде по-приятен и ефективен за нашите корпоративни клиенти и ежедневните ни ползватели. Искаме да подобрим нашите рекламни пакети, с цел потребителите ни да получават максимална изгода от инвестицията си. Една от основните ни насоки ще бъде допълнителното подобряване на средствата за комуникация и безопасността между потребителите, за да е по-авторитетна средата, в която действат.

- Как разчитате да спечелите доверието на потребителите и да постигнете устойчивост на пазара на този тип услуги?

Благодарение на нашата система за оценка на потребителите хората сами ще изграждат своето доверие и увереност. Също така предлагаме на потребителя да се свърже с нас по всяко време, за да го посъветваме как най-добре да пласира рекламата си или просто да му помогнем при използването на платформата.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Имената на бизнеса
Йордан Чорбаджийски: Производителите на вино инвестираха в онлайн продажби