IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна спадна под 30 хил. долара за първи път от юли

Криптовалутата достигна цена от 29 764 долара по време на търговията в Азия, преди да се възстанови частично от загубите

10:16 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна спадна под 30 хил. долара във вторник за първи път от юли 2021 г., с което понижението спрямо ноемврийския пик достига 55%.

Криптовалутата достигна цена от 29 764 долара по време на търговията в Азия, преди да се възстанови частично от загубите. Минути преди 9:30 ч. българско време тя се разменя за 32 321 долара, което е спад от 3,3% за последните 24 часа, по данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

Етерът, който също отчете понижения, успя да се възстанови и временно дори да мине на зелено, но отново се върна към пониженията – с над процент до 2413 долара.

Рипълът поевтинява с 5,6%, соланата с 3,3%. Доуджкойнът пък е назад с 5,2%, а шиба ину с 2,9%.

„Виждаме срив на забавен каданс, отчасти защото предимно дългосрочните притежатели продават“, коментира Джош Лим от нюйоркската брокерска къща Genesis Global Trading пред Bloomberg.

Разпродажбите в криптосектора се засилиха на фона на затягането на паричната политика за справяне с инфлацията, което свива ликвидността и кара инвеститорите да обръщат гръб на по-рисковите активи.

Майкъл Новограц, милиардерът криптоинвеститор, предупреди, че очаква нещата да станат по-зле, преди да се подобрят.

Според него криптовалутите по всяка вероятност ще се търгуват в корелация с Nasdaq, докато „не достигнем нов еквилибриум“ на търсене и предлагане, заяви той по време на представянето на тримесечните данни на своята Galaxy Digital Holdings в понеделник. „Инстинктът ми подсказва, че има още щети, които да бъдат нанесени, и ще има накъсан, волатилен и труден пазар поне през следващите няколко тримесечия, преди хората да осъзнаят, че сме в равновесие“, посочи още той.

Пазарите следят и търговията на стейбълкойна TerraUSD, обвързан с американския долар. Във вторник цената му спадна под 70 цента, но по-късно се възстанови до около 93 цента.

От Luna Foundation Guard, асоциацията, подкрепяща децентрализирания токен и блокчейна тера, обявиха, че ще издадат заем на стойност около 1,5 млрд. долара в биткойни и TerraUSD, за да подкрепят цената на втората.

„Наблюдаваме внимателно да видим как пазарът се представя през следващите 24 часа“, казва Стивън Гоулдън, старши пазарен анализатор на Cumberland DRW.

Поевтиняването на биткойна рискува по-осезаемо да го изкара от диапазона, в който се търгува през по-голямата част от 2022 г. 40-дневната корелация на токена с индекса S&P 500 е близо до рекордно равнище, показват данни, събрани от Bloomberg, и всеки нов удар по ценните книжа би бил предпоставка за нови разпродажби и в криптосектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още