IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eMoney - предимства и рискове

За разлика от крипто валутите стойността на електронните пари е стабилна

09:40 | 08.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Точно преди година се говореше само за крипто активите – биткоин и неговата многостранна еволюция, но сега трябва да отчитаме и eMoney – нова форма на електронни пари с много по-разрушителен потенциал, посочва Тобиас Адриан по време на конференция на Международния валутен фонд (МВФ) и Швейцарската национална банка.

Възприемането на eMoney може да настъпи изключително бързо, но то крие значителни рискове. Политиките за ограничаване на тези рискове като с магическа пръчка създават синтетична версия на цифрова валута на централната банка.

Макар eMoney да носят значителни ползи за трансграничните плащания, те може да изложат на риск стабилността на международната платежна система и да насърчат доларизацията.

Като регулатори ние трябва да обърнем нашето внимание към международната платежна система с фокус нови решения (включително технологични) и да усилим глобалното сътрудничество чрез подкрепа за надзорната роля на МВФ по отношение на тази крехка, макар и с много възможности, система.

Какво е eMoney?

eMoney е средство за плащане и съхранение на стойността базирано на традиционна валута. То е цифровия еквивалент на предплатената карта. eMoney може да се емитира като сметки уреждани по централизиран или децентрализиран начин. eMoney може да се търгува с лекота чрез приложение на мобилния ви телефон, между физически и юридически лица с незабавен ефект.

Към момента eMoney покриват повече от 25 валути. В Китай транзакциите чрез eMoney достигнаха 18,7 трлн. долара – повече от общите транзакции на Visa и MasterCard глобално.

Предимства на eMoney

Защо eMoney се налага толкова бързо и широкообхватно. Първо, защото стойността им е стабилна спрямо традиционната валута. Курсът е приблизително 1 към 1, а не 6000 към 1 в един ден и 3000 към 1 в друг, както при някой крипто валути. eMoney работят точно като строг валутен борд, като всяка единица е покрита от традиционна валута.

Защо тогава да използваме eMoney вместо традиционна валута, след като те са просто нейна дигитална форма:

Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Това дори не е валута, а просто електронен портфейл - захранваш някаква сума с която след това можеш да извършваш плащания. Нищо общо с криптовалутите. Не използва блокчейн, не е отворена система където може да провериш всяка транзакция и точния брой на емитираните електронни пари, не е независима от държавни и финансови институции и със сигурност не е анонимна. Единствените предимства са стабилния курс и удобството за потребителите. Иначе притежава същите недостатъци на фиатните пари, плюс някои отгоре. Без съмнение в някой момент ще се окаже, че са емитирани много повече виртуални пари, отколкото са обезпечени с реални. Също както при банките, които на хартия управляват огромни средства, но ако дори малка част от вложителите си изтеглят парите едновременно, банката ще опне копита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
Електронните пари и парите по банкови сметки са едно и също. Може да се спори, че от законова гледна точка са различни неща, обаче де фактно имат едни и същи характеристики за крайния потребител.И при парите по банкови сметки, и при електронните пари, има изисквания потребителят да играе в театъра на сигурността (KYC/AML/CFT). Което оскъпява услугата (за сметка на потребителя - той плаща сметката за театъра).При криптовалутите има начин този театър да не се играе или да се играе по-халбаво. Това е основното им предимство. Това понижава цената.Искат да въведат лесни и евтини за ползване електронни пари с цел да направят криптовалутите непривлекателни. Само че няма да успеят, защото няма да успеят да разхлабят регулациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Аз тези пари не ги харесвам - с тях завися от кефа на друг. Истинските пари са тези, които малко се влияят от кефа на някой локален политик. Такива на първо място са металните пари, изработени с над 90% съдържание на химичните елементи au или ag или пък хартиени/платнени пари/пластмасови пари, на които е отпечатана някоя възрастна кралица или покоен американси президент, а в краен случай и копюри от 50 или 100 издадени от ецб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още