IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на криптопазара изяждат украинския военен криптофонд

На 19 март държавният фонд „Помощ за Украйна“ имаше криптовалути за над 60 млн. долара, а два месеца по-къснообщата сума е 51,5 млн. долара

10:28 | 25.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна, където войната, започната от Русия, продължава вече трети месец, планира да продължи да привлича криптоинвеститори, които да ѝ помогнат в набирането на средства, след като поевтиняването на криптовалутите през май усложни усилията ѝ.

На 19 март правителственият фонд „Помощ за Украйна“ съобщи, че са събрани криптовалути за над 60 млн. долара. Но два месеца по-късно, на 19 май, общата сума е 51,5 млн. долара, съобщи украинският заместник-министър по дигиталната трансформация Алекс Борняков, цитиран от Ройтерс.

Криптовалутите поевтиняха осезаемо през последните седмици. Биткойнът изгуби над 20% от цената си само от началото на май, след като записа 17% спад през април, подчертавайки рисковете за притежателите на дигитални пари.

Всички средства, набрани чрез „Помощ за Украйна“, се съхраняват в криптовалути, като досега правителството е похарчило 45 млн. долара за екипировка за украинската армия преди срива в цените, коментира Борняков в отговор до Ройтерс.

Украйна не започна сега да събира средства за военните си усилия в криптовалута. В годината преди началото на руската инвазия налице беше ръст в даренията за украински доброволчески групи, някои от които снабдяват правителствени сили.

И независимо от разпродажбите на по-широкия криптопазар, този тип активи все още са привлекателни за Украйна и извън войната.

Най-големият независим производител на бира Obolon планира да продава незаменяеми токени (NFT), за да помогне за снабдяването с вода за хуманитарни нужди.

Компанията върви по стъпките на министерството на дигиталната трансформация, което набра 286 етера (около 550 хил. долара) от своята онлайн колекция NFT-та „Музей на войната“.

Obolon планира да продаде 5000 NFT-та за 0,1 етера (около 200 долара), които ще могат да бъдат разменени за специална бирена бутилка след войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още