IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираната нетна печалба на „Неохим“ се свива с 49% към края на март

Производителят на торове отчита 3% спад на приходите от основната си дейност

16:59 | 28.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Консолидираната нетна печалба на „Неохим“ се свива с 49% до 7,9 млн. лв. през първото тримесечие на годината, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Приходите от основна дейност се понижават с 3% за година до 66,5 млн. лв. На неконсолидирана база дружеството отчете наполовина по-малка печалба, както и силен ръст на разходите за материали, които скачат с 21% (9 млн. лв.) до 51 млн. лв. за първото тримесечие на 2018 г.

Активите към 31 март възлизат на 158,2 млн.лв.при 176,8 млн. лв. година по-рано.

Основна суровина за производството на торове е природният газ. Той се доставя чрез внос и върху цената му влияят различни международни фактори. Колебанията в цената на природния газ трудно могат да се прогнозират, а от там - и да се реагира в съответствие с изменението им, уточняват от дружеството.

Влошените финансови резултати идват няколко месеца след изваждането на компанията от SOFIX, което оказа натиск върху цената на акциите поради разпродажби от портфейлите, следящи индекса.

Ръководството на "Неохим" обаче явно не е притеснено от отчета за първото тримесечие, защото предлага запазване на дивидента от 1,3 лв. на акция. За тази цел ще са нужни общо 3,36 млн. лв. Все пак това е около 20% от печалбата за 2016 г. в размер на общо 16,5 млн. лв.

От началото на годината акциите на димитровградското дружество поевтиняват с 16,36%, а за последната една година спадът достига 24,10% при пазарна капитализация от 122,1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още