IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика е нарасналата по-силно от очакваното

По-силните инвестиции са компенсирали по-слабия растеж на потребителските разходи

13:12 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Френската икономика е нараснала малко по-силно от очакваното през пролетта въпреки слабата световна конюнктура. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 0,3 процента през второто тримесечие, като така запази  темпа от началото на годината. Статистическото бюро Insee преразгледа в четвъртък първата оценка в посока нагоре. По-силните инвестиции са компенсирали по-слабия растеж на потребителските разходи, предава DPA.

По този начин, във времената на несигурност заради търговски конфликти и тревогите около Brexit, Франция успя да се откъсне от своята по-зависима от износа съседка Германия, където икономиката наскоро се сви с 0,1 процента и заплаши да навлезе в рецесия.

Частното потребление, което традиционно е ключов двигател на икономическия растеж във Франция, нарасна само с 0,2 процента, което е спад спрямо ръста от 0,3 процента в началото на годината. По-високата инфлация е намалила леко покупателната способност на французите.

Така домакинствата са разполагахали с 0,2 процента по-ниски доходи. През първото тримесечие тук имаше ръст с 0,8 процента, след като президентът Еманюел Макрон се ангажира след протестите на жълтите жилетки с пакет от повече от 10 милиарда евро, за да подсили покупателната способност. За разлика от тях обаче ръстът на инвестициите се е увеличил от 0,6% на 0,9%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още