Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растежът на британската икономика се забави до 6-месечно дъно през ноември

Индустриалното производство на Острова неочаквано отчете спад за втори месец подред

Растежът на британската икономика се забави до 6-месечно дъно през ноември

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Обединеното кралство е нараснала с 0,3% средно през трите месеца до края на ноември, забавяйки се от темпа от 0,4% през трите месеца до края на октомври в съответствие с пазарните очаквания, съобщава tradingeconomics.com.

В същото време показателят, измерващ БВП във Великобритания, само за месец ноември отчита ръст от 0,2%, което е над консенсусната прогноза на пазара за повишение с едва 0,1%. Това е най-слабият темп на растеж за последните шест месеца.

Секторът на услугите е допринесъл за икономиката с ръст от 0,3%, както и през октомври. Индустриалният сектор обаче се е свил с 0,8%, след като нарасна с 0,3% през предходния месец. Междувременно строителният сектор се е разраснал с 2,1% спрямо повишение от 1,6% през предходния период, най-вече заради жилищното и инфраструктурното строителство.

Още по темата

От други данни обаче става ясно, че индустриалното производство на Острова неочаквано е отчело спад за втори месец подред - от 0,4%, при понижение от 0,5% през октомври. За сравнение, очакванията бяха за повишение с 0,2%. Производството в страната продължава да намалява при преработващата промишленост, химическите продукти, рафинираните петролни продукти и други.

Търговският дефицит на Обединеното кралство се е свил със 130 млн. паунда до 2,9 млрд. паунда през ноември. Износът е нараснал с 0,4% до рекордните 53,95 млрд. паунда, докато вносът се е повишил с 0,1% до 56,89 млрд.  паунда.

В началото на следващата седмица, на 15 януари, се очаква да бъде гласувано споразумението за Brexit с Европейския съюз от британския парламент, което предизвиква сериозни опасения в страната.

По думите на британския държавен секретар по въпросите на Brexit Крис Хийтън-Харис няма планове за повторно гласуване в парламента на споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако то не бъде прието другата седмица.

Тереза Мей отложи гласуването през декември, тъй като тогава нямаше достатъчна подкрепа за сделката. Тя обеща да потърси допълнителни гаранции от Брюксел за т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница в опит да спечели благоволението на депутатите. Въпреки това до голяма степен се очаква сделката да бъде отхвърлена. Някои британски медии съобщиха, че се очаква Мей да поиска още няколко пъти от парламента да гласува върху споразумението.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ последва примера на Фед и запази курса на своята парична политика