IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ситуацията в индустриалния сектор в еврозоната се влошава през юли

Слабите производствени данни в Германия могат да доведат до спад на БВП през третото тримесечие

11:55 | 24.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в еврозоната продължава да се забавя през юли на фона на най-лошите резултати в производствения сектор от повече от шест години, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната пада до 51,5 пункта спрямо 52,2 пункта, отчетени през юни. Спадът е по-голям от очакванията на икономистите и се дължи на свиването на производството в Германия и Франция.

„Производственият сектор се е превърнал в нарастваща причина за безпокойство“, заяви главният икономист на IHS Markit Крис Уилямс. Според него геополитическото напрежение, Brexit, нарастващите търговски спорове и проблемите в автомобилния сектор са довели до по-голям спад в производството.

На този фон икономистите очакват Европейската централна банка да сигнализира за намаляване на лихвените проценти в четвъртък, а през септември да бъде предприета и промяна в паричната политика.

„Забавянето на растежа и създаването на работни места, както и намаляването на инфлационния натиск в сравнение с по-рано през годината дават допълнителен тласък на призивите за по-агресивни стимули от страна на ЕЦБ“, добави Уилямс.

Според IHS Markit секторът на услугите в еврозоната е останал основният двигател на растежа през юли, макар че по-слабият темп на наемане на нови хора забавят темповете на растеж. Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено силно засегната от спад в производството и слабостта на автомобилният сектор. Това, от своя страна, може да доведе до макар и скромен спад на БВП на страната през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още