IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уолър от Фед: Банката трябва да повиши лихвите с един процентен пункт

Предизвикателството за Фед не е само в това с колко да бъдат повишени лихвите, но и колко бързо

15:25 | 25.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ трябва да повиши лихвите с един процентен пункт до средата на 2022 г., а на заседанието през март увеличението трябва да е в размер на 50 базисни пункта. Такъв ход трябва да предприеме централната банка на САЩ, ако данните в следващите седмици продължат да показват „изключително гореща“ икономика. Такова мнение изрази представителят на Фед Кристофър Уолър, цитиран от Ройтерс.

„Смятам, че подходящата политика за лихвените проценти увеличава целевото равнище на показателя до 1-1,25% в началото на лятото“, каза Уолър в Университета в Калифорния, Санта Барбара. Освен това Фед трябва да започне да свива и баланса си от 9 трлн. долара не по-късно от заседанието си през юли.

Започнат ли да се повишават лихвите, то ще има още увеличения след това, ако инфлацията продължи да е силна, докато темпът на затягане на паричната политика може да се забави, ако покачването на цените стане по-умерено през втората половина на 2022 г., каквито са очакванията на Уолър.

„Разбира се, възможно е ситуацията в света да е различна на фона на атаката в Украйна и това би могло да означава, че по-умерено затягане е по-подходящо“, каза Уолър, според когото все още е твърде рано да се прецени какъв ще е ефектът на конфликта в Европа върху САЩ или световната икономика.

През последните дни различни представители на Фед посочиха, че подкрепят лихвено повишение от 25 базисни пункта през март, след като руската инвазия премахна очакванията за по-голямо увеличение на лихвите.

Предизвикателството за Фед не е само в това с колко да бъдат повишени лихвите, но и колко бързо. Протоколите от последното заседание на банката потвърдиха, че централните банкери се готвят за повишаване на лихвите и свиване на рекордния баланс. Макар пазарите и аназалиторите да очакват тези ходове, то все още няма яснота за темпа на затягане.

Някои анализатори предвиждат седем лихвени повишения тази година. По-рано през седмицата ръководителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели заяви, че очаква поне четири увеличения на показателя през тази година.

„Има нарастващо съгласие, че инфлацията е твърде висока, а лихвата е твърде ниска“, каза Дели, според която има необходимост от „малко повече спешност“ при покачването на лихвите.

Коментарът показва видимо ястребова* промяна в позицията на Дели, която доскоро апелираше за по-малко агресивно затягане. Според нея американският регулатор трябва да обмисли и по-голямо от обичайното увеличение в размер на половин процентен пункт, макар че засега тя прогнозира то да е 25 базисни пункта. Инвеститорите предвиждат повишение на основната лихва в размер на 0,5 процентни пункта, или 50 базисни пункта.

Коментарът на Уолър съответства на изказване на гуверньора на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, който миналата седмица заяви, че основната лихва трябва да бъде повишена с един процентен пункт до юли тази година.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

Нещо, което допълнително усложнява ситуацията сега, е конфликтът в Украйна и несигурността, която той поражда. Причина за това е, че напрежението в Европа увеличи цената на петрола, а според икономистите основно цената на суровината ще определя политиката на Фед. Поскъпващото „черно злато“ е на първо място двигател на инфлацията и може евентуално да стане дезинфлационен фактор, ако се ускори и задържи, забавяйки икономическия растеж.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно обикновено не гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на долари. Допусканата държавна парична грешка е водещата причина за инфлацията в САЩ.При всякаква лихвена политика, The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от лошия начин за емитиране на долари. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на долари е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Имам чувството, че Джером е Джамал, братчет на Ердоган с обща кауза в борбата с лихвите, този харам трябва да е 0.0%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още