IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е изправен пред обичайните предизвикателства от 70-те години насам

Твърде голямото забавяне на монетарното затягане рискува много по-мощен отговор после

21:02 | 07.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тъй като икономиките продължават прехода си от подхранван с адреналин отскок към по-самоподдържащ се растеж, властите все по-често ще се сблъскват с избори, които са толкова предизвикателни, колкото и всеки други от 70-те години на миналия век насам, пише за Financial Times Боб Принс, съглавен инвестиционен директор на Bridgewater Associates.

Монетарните и фискалните стимули, които бяха приложени по време на пандемията и преди това в САЩ и най-развитите икономики, увеличи доходите, запълниха празнините в благосъстоянието и повишиха богатството на домакинствата.

Важно е, че разходите, произтичащи от това, се измерват в номинално изражение, преди да се вземе предвид инфлацията. Това е свързано с номиналния кредитен поток, който първоначално идва от разширяването на държавния кредит, финансиран чрез печатане на пари. Как тези номинални разходи се разделят между реалния брутен вътрешен продукт и инфлацията зависи от произведеното количество.

Към днешна дата производството не може да отговори на това високо ниво на номинално търсене или да се разшири достатъчно бързо. В резултат на това много високото ниво на номинални разходи произвежда много инфлация, която се пренася в разходите за живот и заплатите, и поражда необходимост заплащането да наваксва.

С други думи, изгражда се самоусилващ се цикъл на инфлация. Сега сме изправени пред най-големия потенциал за устойчиво нарастване на инфлацията от десетилетия.

Тези условия ще изискват преход в политиките. Ясно е, че регулаторите сега осъзнават това, но не е ясно колко агресивни ще бъдат техните ходове. Предвид обстоятелствата, те вероятно ще се придвижат твърде малко и твърде бавно.

Пандемията и почти нулевите лихви правят избора им особено труден. Тъй като ковид и рискът от нови варианти постоянно ни съпътстват, ще има непрекъснати въпроси за това дали нарастващият инфлационен натиск ще продължи, както и продължаваща несигурност относно ефектите на пандемията върху икономическия растеж.

Тези въпроси ще бъдат усложнени от асиметричната способност на централните банки да затягат паричната политика, спрямо облекчаването й. Регулаторите разполагат с пълен арсенал от политики за затягане. Но с номиналните лихви близо до дългосрочните дъна и с високите цени на активите те имат само една форма на политика за стимулиране - печатането на пари, координирано с фискалната експанзия.

Този лост сега е по-малко достъпен, защото нарастващата инфлация причинява политическа съпротива срещу по-нататъшни действия. И тъй като политиката на държавни разходи сега е все по-агресивна, ако Федералният резерв на САЩ затегне прекалено политиката, той може да го направи дори във време на фискална спирачка вместо стимули.

Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Предизвикателствата сега нямат нищо общо с тези от 70-те защото тогава щатския дълг е 30% от БВП, а сега е 140% от БВП. 1% ръст на лихвите и фалитът е почти гарантиран, а при 2% би било чудо ако се избегне. Освен това сега не е средата на цикъла, а неговият край. Олигарсите от световния икономически форум много добре знаят това и точат зъби с тяхната програма за великото зануляване. Въпрос на време дори още тази година да ударим инфлация над 10% или дори над 15%. Затягане не може да има никакво защото то значи фалит на бюджета, не просто срив на този или онзи актив. Вероятно имаме няколко години останали до неизбежната хиперинфлационна смърт на долара, всъщност имало е хиперинфлации и преди в САЩ и други 2 централни банки са били закрити, най-вероятно това ще бъде съдбата и на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
По-лошо е от 70-те. Първо откъм етнически състав, второ откъм ниво на образование и морал, трето (най-важно) световният добив на енергоресурси отдавна е минал своя пик, четвърто - нямат трудови навици: само PR, реклама, джурнаглисти, звезди, шоу, адвокати, меринджеи, дилъри, брокери, имиджмейкъри, инфлуенсъри и всякая *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още