IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group се включва в тестовете на дигиталния юан

Въпреки критиките от страна на регулаторите компанията започва проект с властите

12:11 | 10.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group се превръща в една от първите големи частни компании, които ще тестват китайската дигитална валута, пише CNBC.      

MYbank – изцяло онлайн банка, в която Ant има 30% дял – позволява на част от потребителите си да свързват своите акаунти с приложението за дигиталния юан, писа в понеделник държавният вестник China Securities Journal.

Новата функция е достъпна за някои потребители през приложението Alipay на Ant, пише в друга статия на изданието. Alipay е едно от двете основни мобилни приложения за разплащания в Китай, където използването на смартфони за ежедневни трансакции е нещо обичайно.

През последната година централната банка в страната разпространи дигитални юани за няколко милиона долара през приложение, което е свързано с шестте големи държавни банки. Тези тестове позволиха на определени потребители да купуват продукти от участващи в програмата физически магазини и от онлайн приложението за пазаруване на JD.com.

Ant не е потвърдила конкретния начин, по който участва в проекта за дигиталната валута, но твърди, че заедно с MYbank групата ще бъде включена в тестовете и проучванията, свързани с дигиталния юан, наречен още e-CNY, гласи изявление.

MYbank обяви, че има повече от 35 млн. малки фирми и отделни потребители в списъка със своите клиенти към края на миналата година, като бележи ръст от 68% спрямо предходната година.

Все още не е ясно в каква степен потребителите на MYbank могат да използват дигиталния юан за трансакции.

Новините бяха обявени в момент, в който китайските власти се опитват да насърчат разходите чрез събития за пазаруване, които се провеждат този месец в Шанхай и други градове, където според държавни медии някои търговци приемат дигиталния юан.

В края на февруари Ройтерс писа, че MYbank и WeBank (интернет банка, подкрепена от Tencent) се присъединяват към пилотния проект за дигитална валута на централната банка.

Китайски медии отбелязаха, че акаунтите в WeBank все още не са активирани за ползване с приложението за дигиталния юан. Представител на WeBank не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Ant засили участието си в начинанието въпреки все по-големите критики, които получава от китайските регулатори. Припомняме, че през ноември миналата година правителството спря плана за осъществяването на голямото първично публично предлагане на компанията, а след това регулаторите заявиха, че Ant трябва да се преструктурира във финансов холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още