IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bain Capital обмисля оферта за придобиването на Toshiba

Първоначално CVC Capital се е свързала с Bain за общо предложение към японския конгломерат, но втората е отказала, твърдят източници

13:27 | 21.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Bain Capital работи по оферта за придобиването на Toshiba, твърдят двама източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Вчера японският конгломерат отхвърли предложението да бъде купен от CVC Capital Partners за 20 млрд. долара, посочвайки, че в него не са били посочени достатъчно подробности. Въпреки това обяви, че ще обмисли други, по-сериозни оферти.

Първоначално CVC се е свързала с Bain за общо предложение, преди да разкрие официалната си оферта, но Bain не е изразила интерес, посочва един от източниците. По думите му Bain е започнала преговори с японски банки, включително с основните звена на Mizuho Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group, за осигуряване на финансиране.

Не е ясно дали фирмата ще се обедини с други инвеститори, но източниците не отхвърлят тази възможност.

През 2017 г. американската компания поведе консорциум от партньори, включващ южнокорейския производител на чипове SK Hynix, за да спечели тежката и отдавна водена битка за придобиването на подразделението на Toshiba за полупроводници, което днес носи името Kioxia Holdings.

Плановете на Bain за Toshiba са начални и могат да се променят, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни, защото информацията е конфиденциална.

Bain и CVC са отказали да коментират. Mizuho също не е пожелала, а от Sumitomo Mitsui Banking не са отговорили веднага на запитването. И двете банки са заемодатели на Toshiba.

Японският гигант обяви, че вярва, че като публична компания има „капиталова структура, подходяща за увеличаването на дългосрочното създаване на стойност“, но допълни, че бордът няма да пренебрегне различните предложения, включително тези, които включват превръщането на Toshiba в частна компания.

Гигантът в дяловото инвестиране KKR & Co и канадската Brookfield Asset Management също обмислят потенциални оферти за Toshiba, твърдят трима източници, запознати с въпроса.

KKR не е пожелала да коментира. Представител на Brookfield не е открит веднага за коментар, но по-рано компанията е отказвала да коментира слухове за потенциално наддаване.

Акциите на Toshiba понижиха стойността си с 4% днес. Това е четвъртият им пореден ден на спад, но все пак ценната е с 8% нагоре от 6 април насам – денят преди обявяването на новината, че компанията обмисля предложението на CVC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още