IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance свива финансовия си бизнес

Решението на компанията е свързано със затягането на мерките от страна на Пекин

14:33 | 02.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Базираната в Пекин ByteDance, която е собственик на TikTok, обяви, че ще свие звеното си за финансови услуги и че планира да продаде брокерските си операции предвид затягането на мерките на Китай, насочени към финтех сектора, предава Ройтерс.

ByteDance управлява Songshu Zhengquan (или Squirrel Securities) в Хонконг, както и Haitun Gupiao (Dolphin Stocks) в континентален Китай.

Напоследък Китай засилва регулацията на финтех сектора, като изисква бизнесът да създава финансови холдингови компании, ако отговарят на изискванията за това, както се случи с финтех звеното Ant Group на Alibaba, което беше принудено да го стори по-рано тази година. Като цяло ходовете на Пекин затягат капиталовите изисквания.

Източници на Ройтерс твърдят, че за ByteDance разширяването на бизнеса в областта на финансовите технологии никога не е било приоритет. Вместо това тя се фокусира върху сектори като електронната търговия и игрите, в които вижда нови източници на растеж.

Освен това ByteDance управлява Douyin Pay, компания за мобилни разплащания, която улеснява потребителите при извършването на трансакции при онлайн покупки в приложението за кратки видеа Douyin – китайската версия на TikTok.

Двата основни канала за мобилни плащания на трети страни в Китай – Alipay на Ant и WeChat Pay на Tencent Holdings, също са достъпни в Douyin.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още