IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос се върна на земята, след като капсулата на Blue Origin докосна Космоса

Екипажът успя да премине Линията на Карман, която разделя земната атмосфера от космическия вакуум, на височина от около 100 км над повърхността

19:21 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Blue Origin</em></p>

Снимки: Blue Origin

Основателят на Amazon.com. Inc. и най-богат човек на планетата Джеф Безос и останалите други трима членове от екипажа на капсулата на Blue Origin кацнаха успешно на американска земя, след като преди това достигнаха околоземна орбита – ключов момент от усилията на компанията за космически технологии да постави основите на космическия туризъм, пише Bloomberg.

Капсулата на Blue Origin се приземи в Западен Тексас около 08:22 ч. местно време, приблизително 10 минути след изстрелването ѝ с ракетата New Shepard. Екипажът изпита няколко мига на безтегловност, когато апаратът премина т.нар. Линия на Карман, която разделя земната атмосфера от космическия вакуум, на височина от около 100 км над повърхността. 

Капсулата се приземи с помощта на парашут.

„Най-хубавият ми ден досега“, заяви Безос във видеострийм по време на полета, малко преди апаратът да кацне.

Безос излеза от апарата, поставил каубойска шапка на главата си, заедно с брат му Марк, 82-годишната Уоли Фънк, бивш стажант-астронавт, и Оливър Димън, 18-годишният син на холандски финансист.

С този полет Фънк се превърна в най-възрастния човек, летял някога в Космоса, а Димън – в най-младия.

„Впечатляващо!“, написа в Twitter след полета на Безос британският милиардер Ричард Брансън, който също развива космически туризъм със своята компания Virgin Galactic Holdings Inc.

„Космическите“ предприемачи като Джеф Безос, Ричард Брансън и Илон Мъск популяризираха космическите полети, увеличавайки значително вероятността за пътнически екскурзии в Космоса през идните години. Подхранваната от тях мания помогна за разпалването на цяла една вълна от финансиране за стартъпи, изграждащи инфраструктурата за пренасянето на новата космическа надпревара от научната фантастика към реалността.

На 11 юли Ричард Брансън извърши суборбитален тестов полет на борда на летателния апарат VSS Unity на Virgin Galactic. Той се издигна на височина от около 86 километра, като пътниците в мисията също успяха да изпитат безтегловност.

57-годишният Безос призна, че мечтае да пътува из космоса още от 5-годишна възраст. Той основава Amazon като онлайн магазин за книги в гаража си в Сиатъл през 1994 г., превръщайки го в най-големия онлайн търговец на дребно. Сега той е най-богатият човек на планетата с над 200 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.

Той продава акции на Amazon, за да финансира Blue Origin, която в момента разполага с около 3500 служители и произвежда ракетни двигатели за изстрелването на сателити. Безос се оттегли като главен изпълнителен директор в Amazon по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още