IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn планира изграждането на завод за чипове в Китай

Инвестицията е на стойност 9 млрд. долара, твърди японското бизнес издание Nikkei

16:31 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тайванската компания Foxconn, която е доставчик на Apple, води финални преговори с местните власти в китайския град Джухай за изграждането на завод за чипове с обща инвестиция от 9 млрд. долара, пише бизнес ежедневникът Nikkei, цитиран от CNBC.

Инвестицията може да достигне 60 млрд. юана, или 9 млрд. долара, повечето от които ще бъдат предоставени от властите чрез субсидии и данъчни облекчения, допълва изданието, позовавайки се на свои източници.

Джухай е град в южната китайска провинция Гуандон в близост до Макао.

Планът за изграждането на модерния завод беше обявен на фона на търговския спор между Китай и САЩ, който включва притеснения за увеличаването на производството на чипове в Китай.

Очаква се Foxconn да създаде съвместно предприятие с японския производител на електроника Sharp, който придоби през 2016 г., както и с местните власти, за осъществяването на проекта, допълва Nikkei. Изданието цитира източници от индустрията.

Sharp е единственото звено на Foxconn с опит в производството на чипове. И все пак японската компания спря да разработва собствени технологии в тази сфера, когато се сблъска с финансови проблеми още през 2010 г.

Източник, запознат с въпроса, е коментирал пред Ройтерс, че Sharp не е включена в преговорите.

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, планира да започне строежа в началото на 2020 г. Представители на компанията не са открити за коментар по въпроса.

Foxconn проявява интерес към бизнеса с чипове, но мнозина представители на индустрията се съмняват, че компанията има ресурсите, за да навлезе в сфера, в която са необходими големи капиталови разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още