Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Полша обвинява Русия за мащабна кибератака срещу политици

Въпросът ще бъде обсъден от министрите на външните работи в понеделник

Полша обвинява Русия за мащабна кибератака срещу политици

Ярослав Качински. Снимка: архив Ройтерс

Висши политици и служители на Полша са били обект на „широкообхватна“ кибератака, която според страната произхожда от Русия.

„Най-важните полски длъжностни лица, министри и заместници на различни политически партии са станали обект на кибератака“, коментира в изявление Ярослав Качински, най-мощният полски политик и председател на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, цитиран от онлайн изданието Politico.

Разследване на полски и „съюзнически“ служби за сигурност установява, че „кибератаката е извършена от територията на Руската федерация. Нейният мащаб и обхват са големи“, допълва Качински в изявлението си.

Според дипломат от ЕС, който знае за инцидента, „оперативният и технически анализ, извършен от националните екипи за реагиране на инциденти в киберсигурността, потвърждава, че инфраструктурата и начинът на действие, използвани по време на кибератаките, са същите като тези, използвани от спонсорираните от Русия организации“.

„Повече от 30 парламентаристи, представители на правителството и някои журналисти са засегнати“, допълва дипломатът, като уточнява, че атаките са започнали през септември 2020 г.

Днес Полша призова страните от ЕС в Съвета на ЕС да проведат министерски дебат за това как да отговорят на атаките, казва още източникът на медията. Въпросът ще бъде обсъден от министрите на външните работи в понеделник.

„В петък Полша предаде на държавите членки на ЕС, Европейската комисия и Съвета документ относно подробностите за кибератаките, извършени през последните дни“, добавя дипломатът.

Службите за киберсигурност са в процес на информиране на политици и длъжностни лица, които са били ударени в атаката, пояснява Качински.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Добре си се описал.
6
 
3
 
3
преди 1 месец
*** = ш..л..я..х.т.а
6
 
2
 
2
преди 1 месец
Шир Хан и помилкващите се около него Табаки. >Шир Хан барем даде списък, кое не може да му се атакува, ивъл рашънс отде да знаят *** къде я боли, къде я сърби е ясно!
6
 
3
 
1
преди 1 месец
Шир Хан и помилкващите се около него Табаки. >Шир Хан барем даде списък, кое не може да му се атакува, ивъл рашънс отде да знаят *** къде я боли, къде я сърби е ясно!

Още от Новини
Neuralink на Мъск набра 205 млн. долара финансиране