IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкохолните компании страдат от затварянето на заведенията

AB InBev оттегли прогнозата си, а Pernod Ricard очаква 20%-ен спад на печалбата

10:28 | 24.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kyle Lam/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Anheuser-Busch InBev оттегли прогнозата за печалбата си за 2020 г., а Pernod Ricard прогнозира 20% спад на печалбата, тъй като пандемията на коронавируса пречи на производителите на алкохолни напитки, защото баровете по света остават затворени, пише Bloomberg.

Най-големият пивовар в света същo така отложи датата за финализирането на продажбата на австралийските операции на Carlton & United Breweries на японската Asahi Group Holdings за 11 млрд. долара, защото сделката  остава за разглеждане от австралийските регулатори на конкуренцията. Вече се очаква споразумението да приключи през второто тримесечие, обяви производителят на бира.

Големи и малки бизнеси по света са засегнати от пандемията, която промени значително живота на хората. Много държави наредиха баровете и ресторантите да затворят врати, в опит да се насърчи социалното дистанциране и да се забави разпространението на Covid-19. Различни компании – от производителя на самолети Airbus до търговеца на дребно Macy’s, оттеглиха прогнозите си и се отказаха от дивидента си, позовавайки се на несигурностите, които остават.

Pernod твърди, че получава четвърт от приходите си от хотели, барове и ресторанти, а сега прогнозира, че този бизнес ще отсъства от средата на март до юни, тъй като заведенията са затворени и няма да правят поръчки скоро. Компанията очаква от следващия месец да започне бавно възстановяване в Китай, а приходите от свързана с туризма търговия на дребно да се сринат с 80% през петте месеца до юни.

Макар че AB InBev зададе годишната си прогноза през февруари, мащабът и силата на коронавируса се промениха значително, посочва компанията в изявление.

„Пандемията на Covid-19 представлява безпрецедентно предизвикателство за обществата, правителствата и компаниите по целия свят“, коментира главният изпълнителен директор Карлос Брито. По думите му пивоварът е ангажиран и с производството на дезинфектанти като част от усилията за помощ в момента.

Миналия месец AB InBev заяви, че ще преживее най-лошото си тримесечие от десетилетие, тъй като оцени влиянието на карантината в Китай от началото на годината, а годишният бонус на Бритос беше съкратен. Сега, когато Китай бавно се възстановява, епидемията е в разгара си в други точки на света. Миналата седмица Великобритания нареди пъбовете да затворят врати, а Хонконг забрани в понеделник на баровете и ресторантите да предлагат алкохол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
малиии, ревнах с цела една сълза .... ! защо всяка добра новина се опитвате да е изкарате лоша ? По малко пиенйе, по малко деградирали хора .... уин-уин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още