IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken се насочва към китайския пазар на бира със сделка за 3,1 млрд. долара

Китай, който е най-големият пазар на бира в света, е изправен пред свирепа конкуренция, най-вече от местни компании

10:06 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандската пивоварна компания Heineken купува дял за 3,1 млрд. долара от най-големия производител на бира в Китай, което ще ѝ позволи да се разрасне на горещ пазар, доминиран от местни брандове, предава Bloomberg.

Базираната в Амстердам компания, която се насочва към развиващите се пазари на бира, ще плати 24,4 млрд. хнкнг. долара за дял от 40% в компанията майка на China Resources Beer Holdings – производител на най-продавания китайски бранд Snow.

Китай, който е най-големият пазар на бира в света, е изправен пред свирепа конкуренция, тъй като потребителите с растящи доходи се пренасочват към премиум и чуждите бири. Битката за потребители между глобалните гиганти Carlsberg, Anheuser-Busch InBev и местните пивовари свива печалбата.

Сделката ще помогне на Heineken да намери стабилна основа, възползвайки се от широката дистрибуторска мрежа на China Resources Beer, както и от възвръщаемостта на пазарния лидер. Китай в момента е вторият по големина пазар на премиум бира в света, а прогнозите са да допринесе най-много за ръста на обема при премиум бирите през следващите пет години, каза Heineken в изявлението си от петък.

Heineken ще плати цена от 36,31 хнкнг. долара на акция за листнатото дружество, което е с 2,4% над цената му на затваряне от четвъртък. Акциите на China Resources Beer поскъпват с 1% до 35,80 хнкнг. долара в петък.

Съгласно сделката дейността на Heineken в страната ще бъде обединена с тази на China Resources Beer. Холандският пивовар ще лицензира бранда си на китайския си партньор дългосрочно, посочва компанията. Компанията майка на China Resources Beer ще придобие акции на Heineken за около 464 млн. евро. Heineken ще направи и глобалните си дистрибуторски канали достъпни за брандовете на China Resources Beer, включително за марката Snow.

Невъзможно е Heineken да може да завземе значително по-голям пазарен дял в Китай сама“, коментира Барни У, анализатор в Guotai Junan Securities. “Тя изпусна шанса си, докато други международни конкуренти, като AB InBev, се превърнаха в силни пазарни лидери на пазара“.

Пазарът се доминира от местни компании, като три китайски пивовара формират над половината от общия обем, посочва Euromonitor International. Макар че China Resources Beer държи 26-процентов пазарен дял, брандът на Heineken има по-малко от 1% от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още