IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанско призрачно летище се превръща в паркинг за приземени самолети

Преустройството на Сиудад Реал се случва в момент, когато над 8100 самолета в света остават на земята заради пандемията

10:39 | 02.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Летище Сиудад Реал в Испания почти беше излязло от употреба преди пандемията от COVID-19, като действаше предимно като входен пункт за любители на лова, които искаха да посетят прочутите ловни стопанства в страната, пише Bloomberg.

Пристигането на коронавируса сложи край дори на това слабо търсене, като осуети плановете за растеж на собственика CR International Airport. Но вместо да се изправи пред перспективата от фалит, компанията преустройва летището като дом за приземени самолети с капацитет да приема 300 машини след поредица от проекти за реновиране.

„Когато пандемията връхлетя точно след края на ловния сезон през февруари, получихме десетки запитвания да приемем самолети“, казва Франсиско Луна, главен изпълнителен директор на CR International, която купи Сиудад Реал през 2016 г.

Основната стоянка за такситата вече беше преустроена и приема около половината от близо 80 самолета в летището. В момента текат още три реконструкции за приемането на още самолети, казва главният изпълнителен директор и допълва, че летището е на печалба.

Преустройството на Cиудад Реал се случва в момент, когато 8100 самолета в света остават на земята, или около 31% от глобалната флотилия, сочат данни на компанията Cirium. Очакваният ръст на международните пътувания не се осъществи, тъй като нови вълни на заразени и ограничения на пътуванията убиват търсенето от САЩ до Австралия. В същото време по-малки летища са изправени пред собствена финансова криза, като едно на четири европейски летища не успява да предотврати изпадането в неплатежоспособност без държавна помощ, съобщава Международният съвет на летищата в Европа.

Друго испанско летище, което се възползва от големия брой приземени самолети, е Теруел, на 275 км източно от Мадрид, което очаква приходите му да нараснат с 25% тази година отчасти благодарение на приемането на самолети.

Регионалните и градските власти притежават летището, което трябваше да поддържа, рециклира и приема самолети. Френското летище Шатору близо до Париж е друг хъб, който се насочва повече към приемането на приземени самолети, отколкото към пътувания и дори отказва на авиокомпании, които искат да оставят повече самолети там. Летище Летище

Летище Сиудад Реал, което се намира на около 220 км югозападно от испанската столица, е изградено, за да намалява големия обем от пътници и самолети, използващи основното летище в Мадрид. Но след инвестирането на стотици милиони евро очакваното търсене така и не идва и то е затворено през 2012 г., въпреки че служи като снимачна площадка на испанския режисьор Педро Алмодовар. Като останалите летища, изникнали в страната по време на бума на недвижимите имоти в началото на новия век, медиите го наричат „призрачно летище“.

CRIA, както е известна CR International, възобнови операции през септември 2019 г. с бизнес план, основан на привличането на товарни полети, поддръжка на самолети и приемане на частни самолети. Около 300 частни полета са кацнали на летището преди появата на вируса.

„Преди пандемията започнахме да изграждаме четири хангара. Те трябва да са готови след година, тъй като очакваме логистиката и поддръжката да съставляват 90% от приходите ни. Но точно сега 80 на сто от тях идват от приземените самолети“, казва Луна.

Пътническият трафик в Испания е намалял с 80% на годишна основа през септември, а летища като Кастейон на средиземноморското крайбрежие и Йейда в североизточната област Каталуния също започнаха да разширяват дейностите си по поддръжка и приемане на приземени самолети. Общият им трафик е бил само 184 хил. пътници през 2019 г., докато 26 летища са регистрирали по над 1 млн. души всяко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още