IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният бум в САЩ е спасил над 1 млн. домове "под водата"

Те са намалели до 2,25 млн. през второто тримесечие

16:45 | 08.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният бум по време на пандемията е извадил над 1 млн. американски собственици на жилища от дълговия капан, в който мнозина от тях се озоваха след световната финансова криза преди повече от десет години, предава Bloomberg.

Броят на жилищата, за които се смята, че са сериозно „под водата“, т.е. отпуснатите заеми за имотите са най-малко с 25% над пазарната им стойност, са намалели до 2,25 млн. през второто тримесечие, което е спад спрямо 3,5 млн. в края на 2019 г., сочат данни на компанията за имотни данни Attom.

Чикаго, Филаделфия и Ню Йорк са сред градовете с най-голям спад на броя жилища „под водата“. Имоти Имоти

Броят на жилищата в цялата страна, чиято стойност е най-малко два пъти по-висока от неизплатената част от ипотечния кредит, е нараснал с 4,2 млн. през същия период. Сега те съставляват 34,4% от всички имоти, закупени с ипотечен кредит, което е ръст спрямо 26,7% в края на 2019 г.

„Вместо да навреди на собствениците на жилища пандемията помага за създаването на условия, които подкрепят счетоводния баланс на домакинствата в цялата страна“, коментира Тод Тета, главен продуктов директор на Attom.

След кризата през 2008 г. кредитополучателите в цялата страна останаха с имоти, които струват значително по-малко от парите, които са заели за закупуването им. Това доведе до продължителна криза със запорирани имоти, при която милиони американци бяха изгонени от дома си.

По време на пандемията правителството наложи мораториум върху принудителните извеждания. Мярката изтече на 31 юли, но заради бързия ръст на цените на жилищата, докато тя беше в сила, много изпитващи затруднения собственици на жилища сега могат да продадат имота си на печалба и да избегнат запор. Средните цени на жилищата на национално равнище са нараснали с 22% на годишна база през второто тримесечие, сочат данни на Attom.

В страната все още има области, където броят на собствениците на жилища в дългов капан е висок. Големите градове с най-висок дял на ипотечни кредити „под водата“ включват Батън Руж (който оглавява класацията с 12,7%) и Ню Орлиънс в Луизиана и Толедо и Янгстаун в Охайо.

В някои квартали в района на Кливлънд около половината от жилищата все още са „под водата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
"отпуснатите заеми за имотите са най-малко с 25% над пазарната им стойност"- познайте в коя държава, историята е същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още