IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на апартаменти в най-богатите градове в света намаляват

Напускането на чуждестранните студенти и преместването на местните жители в покрайнините в търсене на по-големи площи подлагат на натиск градските наемни пазари

18:57 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В големите финансови центрове в света – от Ню Йорк до Торонто, Лондон и Сидни, наемите на апартаменти във вътрешността на градовете намаляват, пише Bloomberg.

Чуждестранните студенти, които обичайно подкрепят търсенето, са блокирани у дома, а младите наематели – най-мобилната група в недвижимите имоти, нямат особени основания да плащат повече, за да живеят в градове, които засега вече не са центърът на събитията.

„Би било глупаво да не преговаряте за по-нисък наем в момента. Предлагането е голямо, а заетостта рязко намалява“, коментира Тим Лаулес, ръководител на изследванията за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията за данни CoreLogic.

В момент, когато работата от разстояние е на мода за всички – от банки до технологични компании, а необичайните магазини и барове, които превръщаха живота в града в забавление, затварят врати, везните за това къде да живеем се накланят в друга посока. Същото се отнася и за баланса на силите между собствениците на имоти и наемателите.

26-годишната Кристин Чун се възползва от новите развития. Тя неотдавна успяла да договори намаление с 9% на наема на къщата, която споделя с още трима души в популярния квартал „Енмор“ в Сидни, на около 10 км от центъра на града.

Задачата не била лесна – брокерът на недвижими имоти опитвал да се отърве от обажданията й през последните пет седмици, но в крайна сметка собственикът на имота се съгласил да намали наема от 895 австралийски долара (638 щатски долара) седмично на 810 австралийски долара. В Австралия наемите обичайно се определят на седмична база.

„Ще настоявам за ново намаляване на наема в края на наемния договор. Пазарът се променя“, казва Чун.

В зелените околности на Сидни историята е различна. Заможни работещи хора вярват, че вече никога няма да работят в офиса през цялото време и са склонни да приемат по-дълго пътуване до работа за сметка на повече площ и по-големи градини. Цените там растат въпреки очертаващата се глобална рецесия.

Ню Йорк

В окръг Уестчестър северно от Ню Йорк цените на еднофамилните жилища за продажба са нараснали с 16% спрямо същия период на миналата година.

За сметка на това апартаментите в Манхатън са най-евтини от 2013 г. насам. Обявите са се утроили спрямо година по-рано, а средният наем се е сринал с 11%, като при студиата спадът е още по-голям. Наеми Наеми

Офисите все още са рядко населени, а забавленията са ограничени, така че театрите на „Бродуей“ ще останат затворени до май. Най-скъпият квартал в града губи част от привлекателността си.

Кристин Бойер, преподавател по урбанизъм в университета „Принстън“ и собственик на имот, казва, че забелязва промяната. „Може би спадът на цените ще донесе по-справедливо разпределение на жилищата“, отбелязва тя. Въпреки това Бойер очаква привлекателността на града да се запази. „Обичаме градовете, харесва ни да се събираме с хора“, казва тя.

Сан Франциско

Малко градове олицетворяват по-добре от Сан Франциско напрежението между градовете като магнити за амбициозните млади хора и космическите цени. Макар че градът създава милионери, той също така предизвиква жилищна криза, която принуждава някои служители в Силициевата долина да живеят в каравани под наем, паркирани по улиците на града. Сан Сан

Сега когато технологичните компании уведомяват служителите си, че трябва да очакват да работят от разстояние през голяма част и от следващата година, а може би дори за постоянно, наемите бързо намаляват.

Средният месечен наем за студио в Сан Франциско се е сринал с 31% през септември спрямо година по-рано до 2285 долара спрямо понижението с 0,5% на национално равнище, сочат данни на сайта Realtor.com.

Торонто

В центъра на Торонто, където се намира вторият по големина финансов център в Северна Америка след Ню Йорк, апартаментите се увеличават.

Наемите са намалели с 14,5% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, показват данните на компанията за анализи Urbanation. Освен това имотите престояват на пазара по-дълго време – 26 дни през август спрямо 14 дни година по-рано.

Спирането на имиграцията и желанието на градските жители за повече пространство, където да избягат от пандемията, подкопават търсенето. От гледна точка на предлагането ръстът на новозавършените жилища и на операторите на имоти в Airbnb, които се пренасочват към дългосрочни наеми, също е увеличил броя на предлаганите жилища на пазара.

Въпреки че цените за препродажба все още са по-високи спрямо същия период на миналата година, брокери съобщават за инвеститори, които продават жилища под пазарната стойност в усилията си да постигнат бърза продажба преди очаквания спад. Наеми Наеми

За сметка на това цените на самостоятелните къщи в Торонто са нараснали с 13% на годишна основа.

„Цялостната жилищна система изглежда е разделена на две. Точно тук започват да се появяват рискове“, коментира Алед аб Йорверт, заместник-главен икономист на Canada Mortgage & Housing Corp., националната жилищна агенция на страната.

Лондон

В Лондон спадът на чуждестранните студенти и на броя на добре платените чуждестранни ръководители, търсещи временен дом в града след Brexit, тласкат надолу наемите във високия сегмент.

В най-богатите квартали на британската столица наемите са намалели с 8,1% в годината до септември, най-големия срив от десет години насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Последиците се усещат и надолу по веригата, като Лондон е единствената област във Великобритания, където търсенето на наемателите намалява, сочи допитване от миналия месец на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS). Близо 70% от анкетираните очакват наемите в Лондон да намалеят през идните три месеца.

„Кандидат-наемателите са отчетливо по-малко. Според нас движението на наемите продължава да е еднопосочно и то е надолу“, коментира Марк Уилсън, оценител на недвижими имоти в квартал „Уест Енд“ в Лондон.

Сингапур

В Сингапур, остров, който е широк само 50 км и е по-малък от Ню Йорк, спадът на обемите от жилища под наем не се дължи толкова на факта, че хората се установяват в по-крайни квартали, а че напускат.

Голяма част от търсенето на жилища под наем в централните части на града-държава идва от чужденци, които смятат наема за по-евтин вариант от покупката заради соления гербов налог за чужденци. COVID-19 обаче помрачава блясъка на живота на чужденците в Азия, тъй като сега семейството и приятелите изглеждат много далечни, а честите някога пътувания в региона намаляват.

Освен това Сингапур е изправен пред най-тежката рецесия в историята си и правителството притиска компаниите да наемат местни жители.

Въпреки значимия ръст на активността със смекчаването на някои ограничения по границата обемът от частни жилища под наем е надолу с 8% на годишна основа, сочат данни на имотния портал SRX Property. Наемите са със 17% под връхната им точка през 2013 г. За сметка на това продажбите на жилища достигат най-високото си ниво от над две години.

Все повече наематели избират по-кратки наемни договори, така че да могат да се преместят бързо, ако намерят по-евтин апартамент, казва Кристин Сун, ръководител на изследванията и консултациите в компанията OrangeTee & Tie.

Сидни

В австралийската финансова столица броят на новите случаи на дневна база се брои на пръсти, а плажовете са препълнени с хора с наближаването на лятото.

Макар че промените не са толкова драматични като в някои градове, нещата все пак са по-различни. Наемите в града намаляват, а в покрайнините има ожесточено наддаване за жилища. Сидни Сидни

Но пазарът показва голямата притегателна сила на градовете. Свободните площи в централния бизнес квартал, които достигнаха рекордните 16% през май по данни на SQM Research, се стабилизираха до около 13% спрямо около 5% преди пандемията. Затворените граници и липсата на чуждестранни студенти натежават върху търсенето.

Какво ще се случи в големите градове в света е въпрос без отговор. Дали спадовете на цените ще доведат до подобряване на достъпността на жилищата, нещо, което политиците в цял свят многократно не успяват да постигнат, ще зависи от това какво ще се случи от другата страна на барикадата.

„Не можем да забравяме доходите. Кризата променя основите на икономиката“, казва Крис Мартин, старши анализатор в City Futures Research Centre в Сидни. 

Това важи особено за служителите в търговията на дребно и хотелиерството, чиито доходи намаляха буквално за една нощ.

Корпоративните собственици също може да изберат да запазят свободните имоти, докато пазарът се възстанови, смята Пол Чатъртън, преподавател в университета в Лийдс. Той допълва, че има реална възможност за превръщането на малко използвани апартаменти в по-разнообразни площи.

Предвид признаците, че животът в предградията и работата от вкъщи нарастват, градските власти трябва да се съсредоточат върху основните културни, артистични и политически функции на градовете, смята Чатъртън. „Те наистина трябва да изследват други посоки“, допълва той.

Малко вероятно е обаче да се стигне до радикална деурбанизация. „Историята ни показва, че градовете могат да са забележително устойчиви“, казва Кристиан А. Нигаард, изследовател по социална икономика в Swinburne University of Technology. Например в Япония промени в разпределението на населението в резултат на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. изчезнаха до началото на 60-те години на миналия век. „COVID не заличава всички инвестиции, които са направени в централните части на градовете ни“, изтъква Нигаард.

Той отбелязва, че една група трябва да се следи с особено внимание и това са чуждестранните студенти. Техният избор дали и кога ще се завърнат ще бъде лакмус за това дали търсенето наистина се променя завинаги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още