IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ растат за първи път от пет месеца

Средната цена на жилищата отвъд Океана е нараснала с 8% на годишна база през декември и достига близо 356 хил. долара

09:58 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на нови жилища в САЩ са нараснали през декември за първи път от пет месеца, завършвайки най-добрата си година от 2006 г. насам, предава Bloomberg. Това е сигнал, че рекордно ниските лихви по ипотечните кредити продължават да стимулират търсенето в сектор, който се оказа светъл лъч в икономиката, допълва агенцията.

Покупките на нови еднофамилни жилища са нараснали с 1,6% до годишен темп от 842 хил. през декември спрямо ревизираните към понижение 829 хил. предходния месец, сочат данни на правителството. Средната прогноза в допитване на Bloomberg беше за 870 хил. жилища.

Средната цена е нараснала с 8% на годишна основа до 355 900 долара. Имоти Имоти

Жилищният пазар помага за възстановяването на американската икономика, стимулиран от ниските лихви по ипотечните кредити и желанието на купувачите за по-големи площи по време на пандемията. Макар че пазарът е останал силен и през декември, липсата на достъпни жилища и условията на трудовия пазар може да започнат да ограничават устойчивостта на сектора, отбелязва Bloomberg.

За цялата година продажбите са скочили до 811 хил. жилища, най-високото ниво от над десет години насам, сочи съвместен доклад на Службата за преброяване на населението и министерството на жилищната политика и градското развитие.

Други данни от последните седмици показват, че жилищният пазар се е засилил през декември. Новозапочнатите жилища са нараснали с най-силния си темп от края на 2006 г. насам.

В сряда гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл посочи недвижимите имоти като светъл лъч в икономиката, докато други сектори се охлаждат.

„Жилищният сектор се възстанови напълно от кризата, подкрепен отчасти от ниските лихви по ипотечните кредити“, каза той на брифинг след поредното заседание на ръководителите на американската централна банка.

Броят на продадените имоти, чието строителство все още не е започнало, е нараснал до 277 хил. спрямо 256 хил. предходния месец, а броят на жилищата за продажба също се е увеличил до 302 хил., най-високото равнище от май насам.

През декември при запазване на настоящия темп на продажбите ще са необходими 4,3 месеца за изчерпване на наличностите от нови жилища спрямо 4,2 месеца през ноември.

Продажбите са се повишили в западните щати и в Средния запад, а в южните щати, които са най-големият регион, са намалели до най-ниското им ниво от май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още