Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Замразените средства в британски имотни фондове са вече 25 млрд. долара

Причината е, че коронавирусът прави почти невъзможна оценката на активи

Замразените средства в британски имотни фондове са вече 25 млрд. долара

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Блокирането на британски имотни фондове поставя около 20 млрд. паунда (25 млрд. долара) извън обсега на инвеститорите, тъй като коронавирусната пандемия разстройва икономиката и прави почти невъзможна оценката на активи, предава Bloomberg.

BlackRock, Schroders и Legal & General Group са сред последните компании, които замразиха някои фондове, като уведомиха институционалните си клиенти, че тегленето на средства е спряно за неопределено време заради пандемията, става ясно от съобщения на компаниите. Замразяването на фондовете за професионални инвеститори, които управляват активи за около 9 млрд. паунда, следва предишни решения от редица фирми за блокиране на до 11 млрд. паунда от ликвидните средства на клиентите им.

Още по темата
Временното замразяване, което ще бъде преразглеждано регулярно, показва въздействието от блокирането на по-голямата част от икономиката от правителството върху пазара на бизнес имоти. Непосредственото затруднение за фонд мениджърите е, че с пресъхването на сделките с имоти става изключително трудно да се прецени точната стойност на техните активи. Това е отразено в клаузата за „материална несигурност“, въведена в оценките на имоти. Фондовете са засегнати и от притеснения за приходите им от наеми, тъй като се увеличава рискът наемателите да не могат да платят сметките си.

За разлика от повечето фонове за инвеститори на дребно, на които е позволено да теглят парите си всеки ден, фондовете за професионални клиенти имат месечно или тримесечно обратно изкупуване. Освен това професионалистите често са дългосрочни инвеститори, които е по-малко вероятно да теглят парите си бързо. Заради тези два фактора подобни институционални фондове обикновено не са толкова податливи на изтичане на капитали като фондовете за инвеститори на дребно през последните години.

Притеснения за наемите

„Влиянието на клаузата за несигурността на оценителите беше по-непосредствено за ежедневно търгуваните фондове. След тяхното замразяване вниманието се насочи към месечните и тримесечните фондове“, казва Джон Форбс, независим консултант в областта на имотите.

Притесненията за оценяването на институционалните фондове са съчетани с „дължими, но неполучени наеми за края на тримесечието на 25 март, влиянието на които вероятно ще се види през идните седмици“, допълва той.
Не всички подобни фондове са блокирали инвеститори, като вместо това са избрали да понижат оценката на стойността си.

AEW U.K. Core Property Fund е поискал намаляване с 14 на сто на стойността си по препоръка на независим подкомитет, става ясно от писмо до инвеститорите, с което Bloomberg разполага. Това означава, че всяко обратно изкупуване ще струва с 14% по-малко от нетната стойност на активите на фонда.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Сингапур е новият притегателен център за купувачи на имоти от Хонконг