IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкер от Фед: Трябва ни по-голяма яснота по отношение на икономическите рискове

Понижаването на бизнес настроението на фона на все още силните икономически данни озадачава Фед, споделя Рафаел Бостик

18:52 | 09.01.19 г.
<p>
	Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ за Атланта Рафаел Босник. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ за Атланта Рафаел Босник. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да бъде по-търпелив и да търси по-голяма яснота по отношение на икономическите рискове, заяви пред Ройтерс Рафаел Бостик, гуверньор на Централната банка на САЩ за Атланта. 

По неговите думи компаниите стават все по-предпазливи и колебливи в инвестициите, което ще се отрази върху икономическия растеж през тази година. Въпреки това Фед трябва да остане търпелив по отношение на по-нататъшното увеличение на основните лихви и да търси по-голяма яснота за посоката на икономическото развитие.

Бостик заяви по-рано тази седмица, че централната банка на САЩ вероятно ще направи най-много още едно увеличение на лихвените проценти през 2019 г., след като успя да се консултира с представителите на местния бизнес, които споделиха, че действат по-отбранително в подготовката си за забавянето на икономически растеж чрез изплащане на дълговете си и отлагане на своите бъдещи планове.

Опасенията от продължаващото напрежение в световната търговия и решението на този проблем е била доминиращата тема в разговорите между компаниите и представителите на Фед.

Това, което Бостик нарича „дихотомия“ между очевидното понижаване на бизнес настроението и все още силните икономически данни, озадачава Фед.

50-годишното дъно при нивото на безработица и инфлацията показват на централната банка, че не е необходимо ново повишаване на основните лихви.

И все пак бизнес лидерите и инвеститорите на финансовите пазари показват повишена несигурност, смята Бостик.

Според него дори тези данни да останат положителни, растежът на икономиката ще се забави, което ще се отрази на пазарните настроения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още