IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп дава рамо на електроцентралите на въглища

Мярката има за цел да осъществи предизборното обещание на Тръмп да отмени природозащитните норми от времето на Обама

20:51 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви нов проект за регламент, целящ да остави действащи стотици електроцентрали на въглища, чието закриване бившият държавен глава Барак Обама искаше да ускори, за да се намалят парниковите емисии, предаде БТА.

Мярката има за цел да осъществи предизборното обещание на Тръмп да отмени природозащитните норми от времето на Обама, определяни от него като незаконни и унищожаващи работни места.

Предложеният днес план - чието прилагане ще отнеме месеци и дори години поради законови срокове и възможни правни пречки - ще остави американските централи да изхвърлят в атмосферата допълнително милиони тонове парникови газове в близките десетилетия. Така САЩ ще се отдалечат от целите на парижкото споразумение за климата от 2015 година, което вече си спечели критиките на американския президент.

Това не включва емисиите от други замърсители на въздуха като серния диоксид (SO2), отбелязва БТА.

Решението на Тръмп идва, след като по-рано този месец се проведе енергийната конференция America First Energy Conference, организирана от някои от най-големите противници на идеята за климатичните промени. На нея присъстваха и редица представители от администрацията на Тръмп.

Сред заключенията, отправени в рамките й бяха тези, че отделянето на въглероден диоксид в атмосферата ще направи планетата по-зелена, Организацията на обединените нации (ООН) лъже за климатичните промени, за да контролира глобалния енергиен пазар, а вятърната и слънчевата енергия са „глупави“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още