IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones скочи с над 250 пункта с подкрепата на енергийния сектор

Под натиска на притесненията за търговията и икономиката Dow, S&P 500 и Nasdaq са отписали най-малко по 3% от стойността си от началото на август

23:17 | 28.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се повишиха в сряда, след като енергийният сектор беше подкрепен от по-високите цени на петрола, съобщава CNBC. В същото време във фокуса на пазара е и инверсията на кривата на доходността в САЩ, която засилва опасенията за предстояща рецесия.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones нарасна с над 258,2 пункта или с 1%. Chevron и Exxon Mobil допринесоха за ръста на водещия индекс, след като акциите им поскъпнаха съответно с 0,8% и 0,7%. Широкият показател S&P 500 прибави 0,63% към стойността си, а технологичният Nasdaq напредна с 0,38%.

Енергийният сектор, част от S&P 500, отчете ръст с 1,4%. Това се случи на фона на поскъпването на американския суров петрол с над 1%, след като Администрацията за енергийна администрация заяви, че запасите от петрол в САЩ са намали с 10 млн. барела през миналата седмица.

Обемите на търговия в САЩ обаче остават слаби преди отбелязването на Дена на труда в страната в понеделник, който е почивен ден за пазарите. По-ниските обеми на търговия, от своя страна, могат да доведат до по-големи колебания на индексите.

Акциите поевтиняваха в началото на сесията, тъй като пазарът на облигации продължава да изпраща сигнал за рецесия. 

Внимателно наблюдаваният спред между 10-годишните и двугодишните облигации падна до – 6 базисни пункта в сряда. Този ход увеличи загубите от предишната сесия, когато инверсията на кривата на доходността регистрира най-ниското си ниво от 2007 г. насам. Междувременно доходността по 30-годишните американски облигации се срина до ново рекордно ниско ниво в сряда.

Пазарните участници следят внимателно и развитието на търговията между двете най-големи икономики в света. Продължаващият търговски спор между САЩ и Китай оказва все по-голямо напрежение върху световната икономика, което кара централните банкери да предприемат мерки като понижаване на лихвите и стимули за засилване на растежа.

Под натиска на притесненията за търговията и икономиката Dow, S&P 500 и Nasdaq са отписали най-малко по 3% от стойността си от началото на август до края на сесията в сряда.

Във вечерните часове еврото поевтинява с 0,10% спрямо долара до 1,1079 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 1,64% до 55,83 долара за барел за доставка през октомври. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,60% до 60,46 долара за барел.

Златото обаче отстъпва с 0,12% до 1549,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още