Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Енергийният преход на САЩ за 3,5 трлн. долара може да срещне съпротива

Мерките ще увеличат разходите в момент, в който в САЩ се опасяват от ускоряване на инфлацията

Енергийният преход на САЩ за 3,5 трлн. долара може да срещне съпротива

Снимка: Архив Ройтерс

Демократите в САЩ имат план за енергийна трансформация на стойност 3,5 трилиона долара, но индустрията и потребителите едва ли ще го приемат много радушно, пише The Wall Street Journal. Причината е, че мерките ще увеличат разходите за енергия.

В плана има доста предложения за бързото преминаване към чиста енергия, но освен стимули, са предвидени и санкции за тези, които не се движат достатъчно бързо по пътя на енергийния преход. Сред мерките има и санкции срещу петролни и газови компании за изпускане на емисии вредни газове в атмосферата от находищата, тръбопроводите и местата за съхранение на горива.

За сметка на това соларната и вятърната индустрия ще има множество бонуси, включително и данъчни кредити за нови централи.

Още по темата

Идеята на демократите вече среща съпротивата на петролната индустрия. Компаниите предупреждават, че мерките ще направят САЩ по-зависими от вноса на енергийни източници и ще увеличат разходите за енергия. Привържениците на плана обаче посочват, че ще има увеличаване на митата за вноса на изкопаеми горива, което всъщност ще подкрепи американските компании в сектора.

В плана има има идея и за мита върху продукцията на мръсната индустрия (например цимент и стомана) по подобие на предложението на Европейската комисия. Строителните компании, които са основните ползватели на тези материали, вече критикуват идеята, защото тя ще оскъпи продукцията им.

"Бихме ли искали да прехвърли увеличението на разходите (в рамките на 15-20%) във времена, когато започваме да се тревожим за инфлацията", коментира анализаторът Кевин Бук от ClearView Energy Partners.

Някои индустрии все още се въздържат от публични коментари, защото планът не е официално представен. Други виждат и позитиви, и негативи за развитието си. Например производителите на електромобили приветстват стимулите за покупка на електромобили, но предупреждават, че санкциите за използването на природен газ може да се отразят зле на сектора, защото е основен енергоизточник на производството.

Това са детайли, които Конгресът на САЩ ще трябва да започне да дискутира в следващите седмици, посочват от WSJ. Най-общите характеристики на плана бяха представени преди дни. Те са съпътствани от програма за борба с бедността и повишаване на нивото на образованието.

Един от ключовите моменти е признанието, че природният газ е чист енергоизточник, ако е придружен от система за улавяне на емисиите или друг начин за оползотворяване на въглеродния диоксид, отделян при горене.

Но дори сред самите демократи има членове, които още не са съвсем убедени, че идеята е добра.

Мерките за повече зелена енергетика, електрическа мобилност и санкции за изкопаемите горива обаче се приемат много радушно от екологичните организации. За тях това е най-амбициозната политическа инициатива за тази година.
Мерките ще намалят емисиите въглероден диоксид и ще създадат нови работни места, убеден е Джеф Нейвин, бивш служител в Министерството на енергетиката, а днес част от соларната индустрия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 месец
Енергийният преход на САЩ за 3,5 трлн. долара може да срещне съпротива > Спокооооо, ще нарисуваме още зелено. Баааалъцците по света не са се свършили! Все още.

Още от САЩ
Dow Jones възстанови голяма част от загубите, но остана на червена територия