IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР предупреждава за опасност от насилие при инаугурацията на Байдън

Голяма сума в биткойни е била преведена на крайнодесни активисти преди атаката в Капитолия, твърди стартъпът за пазарни анализи Chainalysis

08:59 | 15.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Директорът на ФБР Кристофър Рей.&nbsp;<em>Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Директорът на ФБР Кристофър Рей. Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images/Bloomberg

ФБР е загрижено от призивите за въоръжени протести преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън. Служителите следят голям брой притеснителни онлайн разговори, каза директорът на ФБР Кристофър Рей, цитиран от DPA. Протестите и митингите във Вашингтон и столиците на щатите могат да се превърнат в насилие, предупреждава той.

Освен това въоръжени лица могат да се доближат до правителствени сгради или до избрани лица, каза Рей. Безредиците, предизвикани от поддръжници на напускащия поста президент Доналд Тръмп на Капитолия през миналата седмица, може да са пример за подражание за тях. ФБР разполага със значително количество информация, която предава на други агенции. Често обаче било истинско предизвикателство да се направи разлика между заявленията на даден потребител и истинското му намерение.

Във връзка със щурма на Капитолия са били арестувани над 100 души и са идентифицирани 200 заподозрени, каза още директорът на агенцията. ФБР следи и хора, които може да планират нещо подобно.

Междувременно Ройтерс писа, че преди щурмуването на Капитолия са били направени плащания в биткойни на стойност над 500 хил. долара до 22 виртуални портфейла, повечето от които принадлежат на крайнодесни активисти и интернет знаменитости. Агенцията се позовава на анализ на Chainalysis - стартъп за анализи в сферата на блокчейна.

Французин е превел сумата от 28,15 биткойна на 8 декември, пише в блог публикация базираният в Ню Йорк стартъп, специализиран в противодействието на прането на пари и измамите в криптовалути.

Chainalysis твърди, че разполага с доказателства, че много организации и хора от алтернативната десница са получили големи дарения в биткойни като част от тази трансакция. По думите на стартъпа дарителят е компютърен програмист, базиран във Франция. 

Ник Фуентес, чийто канал в YouTube бе спрян през миналата година заради реч на омразата, е получил 13,5 биткойна, което се равнявало на 250 хил. долара в момента на превода.

Фуентес, който е бил забелязан пред Капитолия в деня на щурма, но не се знае дали е участвал в него, е най-големият бенефициент на дарението.

Междувременно американският вицепрезидент Майк Пенс увери Байдън в "достойно" предаване на управлението. „Всички видяхме този ден - 6 януари“, каза републиканецът, позовавайки се на случилото се на Капитолия, при което загинаха петима души. „И както президентът даде ясно да се разбере вчера, ние се ангажираме с мирен преход и безопасно предаване на властта. Американският народ не заслужава нищо по-малко".

За първи път след инцидента Пенс се изказва публично за него и използва за случая своя среща с войски на Националната гвардия, охраняваща Капитолия.

Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще положат клетва на 20 януари, „по начин, който е в съответствие с нашата история и традиции, и по начин, който прави чест на американския народ и САЩ“. Тръмп обаче не планира да присъства на инаугурацията на своя наследник.

Пенс отдавна е един от най-лоялните служители на Тръмп. Той обаче предизвика гнева му с отказа да блокира възможността Конгреса да потвърди победата на Байдън в избирателната колегия.

Междувременно Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, изправен пред втори процес за импийчмънт. Камарата на представителите гласува в сряда в подкрепа на обвиненията срещу републиканеца във връзка със случилото се на Капитолия. Сега Сенатът трябва да вземе решение за действителния импийчмънт, който трябва да се случи най-рано през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
...и на Угу ракия Дай дъно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още