IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните борси изпратиха най-добрия ноември от поне 30 години

Фондовите пазари изпреварват значително икономическото развитие. Независимо от това много стратези са уверени за 2021 г.

10:57 | 01.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Taylor Weidman/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Taylor Weidman/Bloomberg

Връщането към нормалното е най-големият копнеж по време на коронакризата. Фондовите пазари вече очакват тази надежда с рекордни ръстове за ноември: водещият германски индекс Dax добави 15%, американските индекси Dow Jones и S&P 500 са съответно почти с дванадесет и около единадесет процента нагоре, а японският Nikkei 225 нарасна с 15 на сто. Това е най-добрият ноември на световните фондови борси от поне 30 години.

Цифровата валута биткойн също е по-ценна от всякога. В понеделник цената на криптовалутата в платформата за търговия Bitstamp се повиши до 19 808 долара. Това надхвърли рекордното ниво от края на 2017 г.

В сряда миналата седмица фондовите борси леко се върнаха в червената зона, но годината на крайностите на фондовите пазари изглежда наближава примирителен край. Между средата на февруари и март фондовите пазари се сринаха с до 40% по време на катастрофата, предизвикана от коронавируса - по-бързо от всякога за толкова кратко време. Тогава пакетите за незабавна помощ от правителства и централни банки осигуриха бързо възстановяване.

През последните четири седмици новините за напредъка в разработването на ваксини дадоха тласък на фондовите пазари. Първите ваксинации могат да бъдат направени тази година. „Това е промяна на играта (Gamechanger) за фондовите борси“, казва Михаел Бесингер, стратег в DZ Bank.

Фондовите пазари изпреварват значително икономическото развитие. Независимо от това много стратези на фондовия пазар са уверени за 2021 г. Акциите в компании, чието развитие зависи в голяма степен от икономиката, стават все по-популярни.

През ноември, например, производителят на самолети Boeing беше най-силният компонент в американския индекс Dow, а производителят на двигатели MTU - в Dax. Тоби Нангъл от финансовата компания Columbia Threadneedle казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt: „Компании, в които никой не искаше да инвестира без перспективата за ефективна ваксина, сега се изследват по-отблизо“.

Европейските борси на фокус

Фокусът върху цикличните компании е и причината, поради която много стратези имат доверие в европейските борси през следващата година. В Европа има особено голям брой публични компании, които са зависими от икономиката - в области като химикалите, автомобилите и машиностроенето. В САЩ, от друга страна, S&P 500 е доминиран от големите технологични концерни Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet и Facebook. Всички те се възползваха от тласъка към дигитализацията по време на пандемията - и са отговорни за факта, че S&P 500 е нараснал с почти 13% от началото на годината, значително повече от фондовите борси в Европа.  дакс дакс

През ноември обаче картината се промени. Dax и широкият европейски индекс Stoxx Europe 600 добавиха съответно почти 16 и почти 12 процента, повече от S&P 500. По-индустриално насоченият американски индекс Dow Jones също надмина S&P 500 през ноември и проби за първи път в своята 136-годишна история границата от 30 000 пункта.

Apple и Microsoft също са представени в Dow, но като цяло индексът с компании като производителя на самолети Boeing, петролната компания Chevron, конгломерата Honeywell или химическата компания Dow представлява по-традиционните индустрии. Освен това силно присъствие в Dow Jones имат и банки като Goldman Sachs и JP Morgan, както и доставчикът на кредитни карти American Express. Всички те бяха сред най-добре представилите се в Dow Jones през ноември, като ръстовете им варираха между почти 50% за Boeing и 22% за Dow.

Цикличните акции в Dax наваксват

Цикличните компании наваксват и в Dax. Доставчикът на двигатели MTU Aero Engines е най-големият победител с ръст от почти 40 процента, докато химическата компания BASF, автомобилните производители Daimler и BMW и Continental също са добавили до 30 процента. През годината като цяло тези акции все още изостават от Dax, поне отчасти - но точно затова анализаторите виждат догонващия потенциал.

За Бисингер от DZ Bank тенденцията през последните няколко седмици е „само предвкусване на ротацията на сектора - извън циклични компании и в циклични компании“. Стратезите от Bank of America също предполагат, че 2021 г. ще бъде „годината на ротацията“. Стратезите от британската банка Barclays очакват „силен цикличен подем“, особено за европейските акции.

Фокусът върху Европа се дължи и на факта, че анализаторите вярват, че европейските компании ще се възстановят по-силно през следващата година от компаниите от САЩ. Те очакват компаниите в Stoxx Europe 600 да увеличат печалбите си с почти една трета в сравнение с предходната година, за разлика от S&P 500, за където се очаква ръст от 22 процента. „Печалбите ще бъдат движещите фактори за цените на акциите през 2021 г.“, казва Йенс Вилхелм, член на управителния съвет на Union Investment Fund. ДАУ ДАУ

Като цяло, според мнението на много икономисти, ще е необходимо време до поне 2022 г., за да може икономиката и корпоративните печалби в Европа да се върнат на нивата си отпреди кризата. Но фондовите борси обичат да очакват положителни тенденции.

Акциите се възползват и от ниските лихви

В допълнение инвестициите в акции продължават да се възползват и от средата с ниски лихвени проценти. Едва ли някой вярва, че това ще се промени скоро. Напротив: Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обяви увеличение на програмата си за спешни покупки на облигации, стартирана по време на пандемията, от 1,35 трлн. евро в момента. Федералният резерв на САЩ (Фед) се очаква поне да се придържа към разхлабената си парична политика.

Нека не забравяме още нещо - все още не се вижда края на политическата подкрепа. Във всеки случай Марк Даудинг, главен инвестиционен стратег в Blue Asset Management, е убеден: „След широкото разпространение на ваксините политиците ще се концентрират върху стимулирането на икономическия растеж възможно най-бързо“.

И Вилхелм от Union Investment Fund също очаква „нов всеобхватен пакет от икономически стимули“ в САЩ по време на мандата на новия президент Джо Байдън. В други икономики той също очаква по-високи разходи. Обратът от тази година ще продължи. Преди пандемията на коронавируса „тежестта на борбата с кризата лежеше главно върху паричната политика - сега получаваме втори стълб под формата на фискална политика“, смята той.  СП СП

Поради точно тези причини стратезите предполагат, че фондовите пазари ще продължат да се покачват през следващата година. За Dax редица банки, като DZ Bank и Helaba, както и Union Investment очакват увеличение до 14 000 пункта до края на следващата година, Commerzbank дори предполага 14 200 пункта.

Прогнозата за Dax: 15 000 пункта през първата половина на годината

Годината на крайностите със силните колебания на цените няма да се повтори, но и 2021 г. няма да бъде спокойна. Андреас Хюркамп, капиталов стратег в Commerzbank, очаква еуфорията да избута за кратко Dax над 15 000 пункта през първата половина на годината. През втората половина на годината обаче Хюркамп се опасява от спадове, тъй като пазарите трябва да получат по-малко подкрепа от паричната и фискалната политика.

Инвеститорите могат да се справят с такива колебания. Бисингер от DZ Bank илюстрира това по следния начин: „От историческа гледна точка колебанията от средно до 17 процента между най-високите и най-ниските точки са често срещани в Dax - и такива може да ни предстоят отново през следващата година“. 

Повече за инвестициите през тази и следващата година може да чуете и видите по време на Investor Finance Forum на 3 декември, от 12 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Действителна тема за размисъл. Има невиждан спад на икономиката, проблеми с изолация и карантина, на които не се вижда краят, но невиждан възход на борсите. Може да си със скъсани ***, но печелиш в играта "Монопол".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още