IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола достигнаха едногодишен връх в петък*

Ръстовете са благодарение на икономическия растеж в САЩ и запазения ангажимент на производителите да ограничат снабдяването на пазара

09:57 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола достигнаха до най-високото си равнище от година насам, продължавайки ралито благодарение на икономическия растеж в САЩ и запазения ангажимент на производителите да ограничат снабдяването на пазара.

„Растящата увереност за предстоящ положителен обрат във възстановяването на икономиката и търсенето на петрол е голям стимул за суровината“, посочва Вандана Хари, анализатор на Vanda Insights, цитиран от Ройтерс.

„В момента конкурентното затягане на доставките заради допълнителните саудитски съкращения добавя към попътния вятър“, коментира Хари, прогнозирайки, че сортът Брент може да е напът към прага от 60 долара за барел.

В петък международният бенчмарк се търгува при цена от 59,17 долара за барел, което е поскъпване от 0,3%. По-рано по време на търговията той достигна стойност от 59,41 долара за барел – най-високото ниво от 20 февруари миналата година. Сортът е напът да запише 6-процентно увеличение за седмицата.

От своя страна фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се разменят за 56,59 долара за барел, или ръст от 0,6%. По-рано контрактите достигнаха стойност от 56,84 долара за барел, което е най-високото му равнище от 22 януари миналата година. За седмицата увеличението се очаква са е от почти 9%, което също е най-голямото от октомври.

Като знак за затягане на доставките шестмесечната разлика при фючърсите на Брент и WTI – когато цената за незабавна доставка е по-висока от тази за бъдеща – скочи до 13-месечен връх и за двата контракта съответно до 2,41 долара и 2,30 долара за барел.

Цените на петрола бяха окуражени от по-големите от очакваното поръчки за американски стоки през декември, което говори за засилване на производителността в страната; както и от надеждите за бързо одобряване на плана за икономически стимули за 1,9 трлн. долара на Джо Байдън.

„Дисциплината на ОПЕК+ бе истински позитив“, коментира Майкъл Макарти, главен пазарен стратег на CMC Markets. По-рано тази седмица картелът плюс съюзници като Русия потвърди подкрепата си за бъдещо намаляване на добива.

Китайското търсене на „черно злато“ също подкрепя пазара – тракер показа, че два танкера с петрол от Северно море се насочват към Китай за доставка на 22 март и 24 март, коментира пазарният стратег на Axi Стивън Инес.

„Когато търсенето движи цените, има по-бичи ефект и оставя по-трайно отражение върху цените", посочва той.

*Информацията е актуална към 9:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още