IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът изпрати пета поредна седмица с ръст

В петък цените се понижиха като знак, че подемът по всяка вероятност се забавя

09:36 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в петък като знак, че подемът през последно време по всяка вероятност се забавя. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи също в петък, че броят на активните нефтени платформи в САЩ се повишава с 9 до 738. Това е сигнал, че американските производители увеличават добивите, тъй като цените все пак се задържат около 28-месечен връх.

Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 0,8% в последния ден от седмицата до 56,74 долара за барел. В сряда беше достигнато най-високото ниво от юли 2015 г. - 57,92 долара за барел.

За седмицата WTI поскъпна с 2%, като това е петото поредно седмично повишение.

Фючърсите върху европейския бенчмарк Брент поевтиняват с около 0,7% в петък до 63,52 долара за барел, а в средата на седмицата цената се повиши до 64,65 долара – най-високата стойност от юни 2015 г.

Брентът поскъпва с около 2,4% за седмицата, което е също пети пореден седмичен ръст.

Към 9:20 часа българско време в понеделник WTI поскъпва с 0,11% до 56,80 долара, а Брентът – с 0,13% до 63,60 долара за барел.

Подемът в цените на петрола започна в началото на октомври и до голяма степен беше насърчен от очакванията, че ОПЕК и други големи производители ще се договорят да удължат споразумението за съкращаване на добива. Следващата среща на ОПЕК е в края на този месец във Виена.

Според актуалната договорка намалението на добивите трябва да продължи до края на март 2018 г. с цел да се намалят глобалните резерви и да се подкрепят цените.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още