IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган към Путин: Стой настрана от Сирия

Напрежението по гръцко-турската граница заради струпването на мигранти продължава

10:39 | 01.03.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е поискал от руския си колега Владимир Путин да стои настрана от Сирия и да позволи на Турция да се бори сама срещу силите на сирийския режим, след като 34 турски войници бяха убити тази седмица, предава Ройтерс.

Но силите на сирийския режим, подкрепени от руски военно-въздушни сили, продължиха да нанасят въздушни удари в северозападната провинция Идлиб, атакувайки стратегическия град Саракеб, който се намира на важна пътна артерия, съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Въздушните удари на правителствените сили са част от голям щурм за превземането на провинцията, която е част от последната територия, контролирана от подкрепяните от Турция бунтовници.

Турция, която изпрати сили в Идлиб, е отговорила с убийството на 26 войници от силите на режима около Идлиб и Алепо, а подкрепяни от Анкара бунтовници заявиха, че са си върнали контрола върху шест града и села в южната част на Идлиб, допълва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

В изявление в Истанбул Ердоган заяви, че е казал на Путин в телефонен разговор да стои настрана и да позволи на Турция „да направи, каквото е необходимо“ със сирийското правителство. Той допълни, че Турция не възнамерява да напуска Сирия точно сега.

„Отидохме там, защото бяхме поканени от народа на Сирия. Не смятаме да напускаме преди народът на Сирия да каже: Ок, свършихте си работата“, допълни Ердоган.

Три кръга преговори между Русия и Турция не донесоха примирие, но Кремъл съобщи в събота, че Путин и Ердоган ще обсъдят всички аспекти на сирийския конфликт по време на планирани разговори в Москва.

Датата не е определена, но според представители на двете страни разговорите ще се състоят на 5 и 6 март.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза пред репортери в Доха, че проблемът с Идлиб може да бъде разрешен на среща между Ердоган и Путин.

След среща с американския държавен секретар Майк Помпейо Чавушоглу каза още, че Турция иска САЩ да изпратят противоракетни системи Patriot като подкрепление в Идлиб. Анкара и преди е отправяла подобно искане, заявявайки, че е изправена пред заплаха от ракетни удари в региона.

Мигранти

След като 33 турски войници бяха убити в четвъртък, Турция заяви, че ще позволи на мигрантите на територията й да преминат свободно към Европа.

В Турция се намират около 3,7 млн. сирийски бежанци, както и афганистанци, иранци и мароканци. Страната заяви, че не може да поеме нова бежанска вълна от Идлиб.

Ердоган съобщи, че 18 хил. мигранти са пресекли границата към Европа от Турция след отварянето на вратите и че броят им може да е нараснал о 25 хил.-30 хил. в събота.

България и Гърция съобщиха, че няма да приемат мигранти. Вчера гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мигранти, които се бяха събрали на границата й с Турция и искаха да влязат в страната.

„Европейският съюз трябва да изпълни обещанията си. Не трябва да се грижим за толкова много бежанци и да ги храним“, заяви Ердоган.

ЕС съобщи в комюнике, че активно подкрепя Гърция и България в защитата на границите на блока, но също така изказа съболезнования към Турция заради смъртта на войниците и допълни, че е готов да засили хуманитарната подкрепа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС е готов да включи европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс в контролирането на сухопътната граница.

Границите на Турция с Европа бяха затворени за мигранти въз основа на споразумение между Анкара и Брюксел, което спря мигрантската криза през 2015-2016 г., когато над един милион души навлязоха в Европа по суша.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че планира да свика среща на върха в търсене на дългосрочни решения за Сирия и мигрантите. Той трябва да се срещне с Ердоган в понеделник. Според премиера засега няма мигрантски натиск по границата на България с Турция.

Залозите за Гърция растат експоненциално, отбелязва Bloomberg. Правителството планира да изгради още бежански лагери въпреки повсеместните протести от местните общности и въпреки че съществуващите лагери предизвикаха критики от цял свят заради нечовешките условия в тях.

На политическо и икономическо ниво нова вълна от мигранти може да извади от релси не само крехкото възстановяване на страната с най-голям дълг в Европа, но и целия регион. Антиимигрантски популистки политици от Италия до Германия вероятно ще се възползват от възможността да поемат в нападение.

Матео Салвини, лидер на антимигрантската партия „Лига“ в Италия, заяви във видео в профила си във Facebook от събота, че не приема Турция да позволи на бежанците да влязат в ЕС. „Сега турците казват, че всички са свободни, че всички могат да вървят. Не, ние искаме да сме любезни, но не и да бъдем третирани като идиоти“, каза Салвини.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който управляваше с крайнодясна партия в миналото, написа в Twitter, че не трябва да се допуска повторение на 2015 г. В противен случай той щял да бъде принуден да предприеме едностранни действия, за да защити границите на Австрия.

Същевременно Германия е в лидерски вакуум. Ангела Меркел, която зае дръзката позиция през 2015 г. да приеме бежанци, е в залеза на политическата си кариера, а нейната управляваща партия е в разгара на ожесточена битка за неин наследник – центрист като нея или някой с по-консервативни възгледи, който да поеме растящите антиимиграционни нагласи.

Отслабената позиция на Меркел показва и неуспеха на ЕС да се справи с регионални кризи – от войните в Сирия и Либия до работата с непредсказуемия турски лидер.

На фона на политическата парализа Гърция предприе стъпки за предотвратяване на незаконното преминаване на границата от над 4000 души и арестува 66 от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 11 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И ква стана тя? Американците набиха шамарите на частната армия Вагнер и сега не смеят да ги пипнат, сега фесовете опуква руско-асадските бабуини, въоръжени с безаналогови ***, а евреите си бомбят на воля където си решат...Скоро ще има 3 Сирии, ми се струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пак ли са насъскали Пудела Дики?! Сега ще лае до посиняване, москалската въртиопашка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 11
dikens15
преди 4 години
В случая в Сирия, ако не си запознат да ти напомня, че Русия е единствено официално поканената страна от официални избраните и легитимни власти на страната. Всички други са агресори. Би трябвало да те интересуват, защото те забъркаха тези каши включително тази в Украйна. Та се питам защо да е ОК кравари да умират на хиляди километри и ти да мълчиш( в нарушение на всички международни договори и през главата на ООН), а да не е ОК руснаците да пазят интересите си??? Ммм. Да оставят така да опоскат и тяхната държава, а те да седят и да мигат като при мекотелото Горбачов или пияницата Елцин ли????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
в интерес на истината мислех , че на вовата генералният щаб по-добре ще се справят , но фактите за съжаление са други . засега .. пък и двете държави нямат интерес от продължителен горещ конфликт ... сирийците са боксова круша ... разсипана държава , прецакани няколко поколения . никой няма интерес за там , само пясъци и камънак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
То ако човек ти чете глупостите ще излезе, че Ердоган ще превземе Сирия и ще отиде на крака в Москва заради егото на Путин и да направи кеф на руските. Аман от щуротии......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
защото на малките деца и слабо умните трябва да се разказва дълго и като приказка, за да възприемат темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
баш пък вовата да е човекът в близкият изток ... ти хептем дядя вова ще катурнеш от пиедесталът на литературната хипербола ... :)))ами какво правим ако навъпреки , ердоган натупа сирийците и откаже вовата от повече агресия ?! щото ако четем военната сводка до момента загубите на сирийците са : 2200 войници , 103 танка , 8 хеликоптера , 2 пво-системи , артилерия и складове , последно 2 турски Ф16 са свалили 2 шурмови бомбандировача су24 , и от последният момент - напълно са разсипали военното летище в алепо ... и това с/у 33 турски войници и 5 свалени дрона засега ... не е в полза на асад сводката . аскерът излезна корав . колко мислиш , че може да продължи в този темп конфликтът ... ?! ... техниката не е без пари , пък и мераклиите да ги засипват с дъжд от снаряди и бомби не са на тълпи ... това не са безащитни сирийски бежанци , а аскер ... :))) ... верно , че част от генералният им щаб е по затворите , ама този дето е лоялен май си върши работата ...лично според мен , ероган трябва да иде при вовата , за да прекратят пукотевицата . да напиша , ердоган да иде при вовата в кремля , за да му държи рейтингът висок на голямо момче ... щото иначе ще му излезе име на вовата , че не го слушат и тогава хептем ще се размислят руссияните за чий го хрантутят още ... :))) ... и ще вземе да потърсят друг цар-бащица на предсрочни избори ...и така всички ще са доволни ... асад ще е все още цял . вовата ще излезе с по-висок рейтинг от ръста си . ердоган ще е спечелил войната ... газта ще си тече по тръбата ... московчани ще хрупат гумени турски домати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Да, точно, нищо не съм писал за краварите щото не ме интерисуват? Ти как се сети за краварите от това което съм написал ? А изказването че руските момчета умирали във войни на територията на други държави, без никой да е нападнал Русия е много странно.По твойта логика всеки може да нападне друга държава, да почне да избива местното население и да каже че се защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Всъщност Тръмп го потупа по рамото намигна му и каза Давай, ние сме с теб. Друго и едва ли ще има. Като осъзнае новата реалност ( че Путин е човекът, с които трябва да се съобразява в Близкият Изток) типично в негов стил ще смени посоката отново. Но въпросът този път е дали някой въобще ще иска да се занимава с него. Най- добре ни било( включително и за нас) самите турци да си го махнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 24 rate down comment 3
ПИЧ
преди 4 години
Не ми е много ясно какво прави Турция в Сирия ? И защо в статията се нарича "режим" този на Сирия, а този на Ердоган, също е "режим" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още