IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата политика на САЩ ще им разшири кръга от поддръжници и ще затрудни Китай

Балансирано решение за Хонконг няма, смята Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа

20:30 | 08.07.20 г. 1
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Хонконг.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Хонконг. Снимка: Bloomberg

Балансирано решение за Хонконг няма, не е възможно да са доволни и двете страни в конфликта – САЩ и Китай. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  изрази Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Той напомни, че тежкият икономически конфликт между Китай и САЩ започна през 2018 г. с въвеждане на санкции и мита от страна на Вашингтон заради начина, по който азиатската страна прави бизнес.

По думите му сега има ново развитие и проблемът се превърна в политически и рефлектира върху Хонконг.

„САЩ предприеха мерки за премахване на специалния статут на Хонконг. В същото време Китай използва Хонконг за своите най-големи проекти, включително и „Пътя на коприната“, а възможностите на азиатската държава се изчерпват“, смята той.

Алекс Нестор посочи, че има две супер сили – комунистическата партия на Китай и демократичните САЩ и е трудно да се намери консенсус между тези две сили.

Той е на мнение, че възможностите на Китай са изчерпани – вече са наложени мита на американски стоки за 135 млрд. долара и вече е достигната границата.

За да подчертае огромното значение на Хонконг за Китай той посочи, че търговският обмен между тях достига 300 млрд. долара.

Алекс Нестор съобщи и за новата американска политика с регулярни срещи между министрите на икономиката и търговията на САЩ, ЕС и Япония. Те се стремят да разширят кръга и да вкарат Австралия, Канада и Южна Корея, които представляват 60% от световната икономика. Той прогнозира, че ако има обединение между тези държави, за Китай ще настъпят трудни времена.

„Основното притеснение в момента е, че Законът за националната сигурност ще отнеме автономията на Хонконг“, коментира вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа.

По отношение на САЩ Алекс Нестор посочи, че страната в момента е във война със себе си по отношение на глобализма и протекционистичната политика на Доналд Тръмп е разклатил доверието на неговите поддръжници най-вече от ЕС.

Какви са отношенията та Китай с ЕС? Какви са нюансите на войната между САЩ и Китай? Има ли лостове Великобритания да защити Хонконг? Кога се очаква възстановяване на световната икономика?

Още по темата за отношенията между САЩ и Китай гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
усилено се върви към Златния милиард.....все пак не са били конспирации и фантасмагории. Но все пак американците ще продължат да рушат света и на ни натрисат техния начин на брутално глупав живот сведен по плюсканица и потъване в дългове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още