Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Компанията майка на кафето Jacobs иска да набере 2,25 млрд. евро от борсата

Бившият собственик на Jacobs – концернът за потребителски стоки Mondelez, и семейната холдингова компания JAB ще пласират акции за до 800 млн. евро

Компанията майка на кафето Jacobs иска да набере 2,25 млрд. евро от борсата

Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Първичното публично предлагане (IPO) на холдинговата компания около марките кафе Jacobs и Douwe Egberts в Амстердам се очаква да набере до 2,25 милиарда евро. Компанията майка JDE Peet публикува индикативния ценови диапазон, според който фирмата, контролирана от германското милиардерско семейство Райман, ще има пазарна стойност от 14,9 до 16 млрд. евро. Акциите на JDE Peet's могат да бъдат записани в срок до вторника след Петдесетница (2 юни) в диапазона от 30,00 до 32,25 евро. Пазарният дебют на втория по големина в света производител на кафе след Nestle в Амстердам е планиран за 3 юни, предава Ройтерс.

Още по темата

Семейната холдингова компания JAB на Райман също иска да спечели пари от операцията. Тя ще предложи на пазара до 25,8 милиона акции и по този начин би могла да прибере около 800 милиона евро. Бившият собственик на Jacobs – концернът за потребителски стоки Mondelez, възнамерява да пласира същия по големина пакет.

„JDE Peet's може да стане пионер при възобновяването на IPO пазара“, казва изпълнителният директор на JAB Оливие Гуде, който ще стане главен изпълнителен директор в новия борд.

Няколко от старите инвеститори, включително два фонда, собственост на инвеститора Джордж Сорос и американския фонд FMR, са се съгласили да закупят акции за общо 761 милиона евро. С IPO-то самата JDE Peet възнамерява да набере 700 млн. евро, за да намали планината от дългове, натрупани заради редица придобивания.

Емисията е организирана от инвестиционните банки BNP Paribas, Goldman Sachs и JPMorgan. Периодът на записването е необичайно кратък. Това вероятно се дължи и на факта, че ръководството на JDE Peet не планира рекламна обиколка по света (т. Нар. роудшоу) с оглед на коронакризата, а възнамерява да се обърне към инвеститорите във видеоконферентни връзки.

Компанията генерира лъвския дял от продажбите на кафе на зърна, капсули Tassimo и Senseo, както и с марката чай Pickwick. През миналата година JDE Peet's увеличи продажбите до 6,9 (2018: 6,7) млрд. евро, а коригираната оперативна печалба (EBIT) се подобри до 1,26 (1,17 млрд. евро година по-рано) милиарда евро.

Според германското икономическо списание Manager Magazin избягващото медиите семейство Райман се счита за най-богатото в Германия с активи от 35 млрд. евро. Химическата група Benckiser, базирана в Лудвигсхафен, е в основата на тяхното богатство. През последните години обаче фамилията се фокусира върху индустрията на потребителските стоки.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Модните марки, чиито дрехи се произвеждат от затворници