IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството разработва нова жилищна стратегия

По предложение на Световната банка властите са приели да се финансира обследване на жилищните сгради на бедни домакинства в рискови зони

08:57 | 03.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: investor.bg</em></p>

Снимка: investor.bg

Правителството разработва нова жилищна стратегия. По предложение на Световната банка властите са приели да се финансира обследване на жилищните сгради на бедни домакинства в рискови зони, съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Ашна Матема, старши специалист по градско развитие регион Европа и Централна Азия на Световната банка.

“Ситуацията в България обобщено изглежда така - жилищният фонд е доста стар и има въпроси с поддръжката и управлението на сградите. Това е наследство от социалистическия период, но и резултат от финансовата криза. Съществува и проблем с дружествата за етажна собственост. Тези проблеми касаят не само България, но и цяла Източна Европа”, коментира тя.

Българският жилищен пазар има доста отворени въпроси, като например високият дял  незаети жилища - около 30%,  посочи още Матема.

"Гледайки само цифрите, от гледна точка само на жилища и домакинства, изглежда има излишък от жилища, но когато задълбаеш по местоположение и видиш къде са тези жилища, се очертава съвсем различна картина. Една от причините, е, че хората се изместват от малките населени места и селските райони към по-големи градове, а жилищата са фиксиран актив. Така че в малките градове се наблюдава негативна връзка между размера на града и излишъка. Колкото по-малък е градът, толкова по-голям е излишъкът. Малките села и градове се обезлюдяват, а градове като София и Варна са пренаселени", допълни тя.

Частната собственост на жилищата е много висока, а наемният пазар почти не съществува, поне официално. Той е около 3%, докато в Централна и Западна Европа средният процент е 20%, каза още  Матема.

Този дисбаланс не е характерен само за България, но в България проблемът е доста по-сложен по няколко причини - социалистическото наследство и финансовата криза, обясни тя.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Каква е новата стратегия - Сойка Присмехулка. Да живее Капитолът. 5 милиона народ у София, още един милион в 3-4 града и край. Кажете да знаем. Капитола - центъра на света - София. Републиката правим пустиня - няма да иска никой да я завладява тая пустиня и ще пестим от отбрана. Даже може да замурсим и минираме с отпадъци провинцията - за кво ни е. Без това всичко внасяме. Само кутортите оставяме неминирани - да дават пари простите руснаци и германци за роден мизерлък. Никакво селско стопанство - само вземаме парите за декар и плюем на производството. Китай да бачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още