IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Турция се е разраснала с над 5% през второто тримесечие

От страните в Г20 страната е задмината само от Индия и Китай

15:08 | 11.09.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е поддържала икономически растеж на нива, задминати само от Китай и Индия от страните в Г20, след като икономиката ѝ е била подкрепена от ръст в строителството, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е разширил с 5,1% през периодa април-юни на годишна база, което е малко под медианната оценка за 5,3% в анкета на Bloomberg. Икономиката се е разрастнала с 2,1% спрямо предишното тримесечие, задминавайки прогнозата на икономистите за 1,8%.

Статистиката от понеделник прави растежа на Турция един от най-бързите сред 20-те най-големи икономики в света и бележи второ последователно тримесечие с годишен ръст от 5%. Инвестициите са се увеличили с най-бързия си темп от 2015 г., водени от строителната индустрия, където мащабни проекти са били подкрепени от правителството в публично-частни партньорства.

Държавните разходи за стоки и услуги са се забавили с най-бързия темп от над две години, изненадващо развитие, което е свалило растежа под консенсусната оценка, сочи икономистът от Garanti Bank Асуман Кемикшиш, който е бил сред най-точните анализатори в анкетата.

Макар че забавянето в държавното потребление е по-слабо от очакваното, „има видимо съживяване на потребителските разходи, които заедно с ръста на износа ще подкрепят растежа през третото тримесечие“, коментира тя по телефона след представянето на данните. „Очакваме растежа да бъде около 7% тази година“.

Лирата укрепна след представянето на данните, повишавайки се с 0,3% до 3,4007 за долара.

Износът отчита ръст от 10,5%, а брутото образуване на капитала – категория, която включва инвестициите – от 9,5% на годишна база. Разходите за строителство са се увеличили с 25%, а тези за машини и оборудване са се сринали с 8,6%, спадайки за четвърто поредно тримесечие.

Потреблението на домакинствата, генериращи две трети от икономиката, се е увеличило с 3,2% на годишна база спрямо 3,6% през предишното тримесечие.

Икономиката се е разширила с 6,5% през второто тримесечие, коригирана спрямо броя на работните дни, като медианната оценка бе за 5,2%. Турският статистически институт заяви, че годишният ръст на БВП през 2016 г., калкулиран независимо от тримесечните четения, е бил 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
:) Няма да млъкне:)) Как искаш пияница, при това *** да мълчи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
посочи прогнозата в която се твърди че се очаква САЩ да имат по голям растеж от Турция (за второто тримесечие) или замълчи, че ми писна вече от твоите безумни писания дето с два клика може да се провери че се е случило точно обратното !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Е нали много я оплаквахте Турцията как зарад Ердоганя щяла да се затрие ! И Русията тоже ! Човек трабва винаги да ви чете наобратно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
ert
преди 6 години
Не е за нас да вземаме пример от такива страни. В Румъния много вдигат доходите, което не е добре за привличането на ПЧИ, отделно и ДДС_то за храни и лекарства смъкнаха отдавна. Не е за нас.А в Турция не искат да изпълняват каквото им се нарежда от ЕС. Пак не е за нас такава работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още