IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След Шотландия и Каталуния: Милано и Венеция настояват за по-голяма автономност

Италия се изправя пред референдуми, които могат да донесат по-голяма фискална независимост на Ломбардия и Венето

11:19 | 21.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двата най-богати региона в Италия се готвят да проведат референдуми за по-голяма автономност тази неделя, показвайки желанието на поредните европейски области да получат повече власт, пише CNBC.

Ломбардия и Венето, две северни области, в които живее около една четвърт от населението на Италия, настояват да получат повече контрол върху финансите и и администрацията си.

В миналото Милано и Венеция, които са столици съответно на Ломбардия и Венето, са водили кампании за пълна независимост от Рим.

Въпреки това депутатите се споразумяха преди предстоящите избори, че вотът в неделя е за фискална автономия, а не за отделяне. И макар и двете гласувания да са разрешени от съответните държавни институции, резултатите от референдума няма да са правно обвързващи.

Гласуването на европейски регион за по-голяма автономия не е нещо необичайно през последните години. Предстоящите вотове в Италия следват този в Шотландия от 2014 г., гласуването за Brexit миналата година и това в Каталуния през септември.

Северната лига - популистката антиимигрантска партия на Италия - държи в ръцете си управлението на Ломбардия и Венето и е основен спонсор на двете инициативи.

Волфанго Пиколи, един от президентите на Teneo Intelligence, твърди, че Северната лига ще се надява на “много вероятна” победа с висока избирателна активност, тъй като това ще ѝ даде значителна власт в бъдещи преговори с Рим относно разпределението на данъчните приходи.

Междувременно в краткосрочен план Северната лига “се стреми да си осигури сериозен политически тласък преди парламентарните избори през следващата година”, коментира Пиколи.

Може би най-основната причина за осигуряване на по-голяма автономност от центъра е свързана с пари. Президентът на Венето Лука Зайа и неговият колега в Ломбардия Роберто Марони твърдят, че се чувстват принудени да проведат референдум след провала на диалога с депутатите в столицата на Италия.

Очаква се резултатите от референдумите да покажат желанието на гражданите за автономност на Ломбардия и Венето.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още