IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android вече работи и на андроиди

Японският робот Pepper има амбиции да стане популярен, а разработчиците на Android могат да му помогнат да постигне това

11:00 | 21.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мобилната операционна система на Google стана още по-мобилна. Разработчиците вече могат да изграждат приложения на Android за Pepper - хуманоидният робот, дело на японската телекомуникационна фирма SoftBank, използвайки същите инструменти и езици, които ползват за създаването на приложения за смартфони или таблети, пише Quartz.

Като част от годишната конференция за разработчици Google I/O SoftBank обяви, че пуска пакет за разработчици за Pepper – роботът, който показва емоции. Роботът стана хит в Япония и беше разпродаден почти веднага след пускането му на пазара през миналата година. Той посреща посетителите в магазините на SoftBank и в супермаркетите на Carrefour във Франция.

Ръководителят на бизнеса на компанията в САЩ Стив Карлин твърди, че крайната цел е всеки да има Pepper в дома си. Ще трябва обаче да почакаме малко повече преди малкият Pepper да ни поздрави на входа, основно защото SoftBank иска да изгради софтуер и мрежа за поддръжка за робота.

„Това е невероятен хардуер, но просто не разполага с необходимия софтуер все още“, коментира Карлин.

Компанията планира да започне да продава Pepper на американски компании и отделни потребители по-късно тази година. В момента се работи по мрежата сервизи на Pepper.

“Ако нещо се счупи сега, ще трябва да го изпратите до Париж или до Япония“, посочва Карлин.

Според Quartz на този етап роботът не може да прави много неща, ето защо компанията търси трети страни, които да ѝ помогнат да го развие с нови идеи.

Операционната система на Pepper е специална версия на Linux, наречена NaoQi. SoftBank е работила в партньорство с Google за създаването на опция с Android върху NaoQi.

Разработчиците ще имат достъп до камерите, сензорите и двигателите на Pepper, като ще имат възможността да ги програмират по същия начин, по който го правят, работейки по приложения за Android, игрови конзоли, телевизори или някое от другите устройства, които поддържат системата.

Освен това SoftBank пуска и портал за разработчици на Pepper, който ще включва онлайн форуми, уъркшопи и съвети, както и виртуална версия на Pepper, на която разработчиците могат да тестват приложенията си, за да се уверят, че не правят нещо прекалено лудо.

„Ако го програмираш да си върти ръцете като луд за 10 минути, ще му изгориш двигателите“, коментира Карлин.

SoftBank ще проведе и уъркшопи в офиса си в Сан Франциско, където разработчиците ще могат да опитат програмите си на истински роботи Pepper, преди те да бъдат пуснати в продажба в САЩ.

В Япония роботът струва около 1 600 долара, но изисква и плащането на месечна такса за пренос на данни от 120 долара, както и месечна сума от 80 долара за застраховка за повреди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още